Od danas u opticaju nova novčanica od 100 dolara

Dodajte komentar

Nova američka novčanica od 100 dolara sa čitavim nizom specijalnih zaštita od falsifikata biće danas puštena u opticaj, bez obzira na to što je Vlada SAD u djelimičnoj blokadi.

Federelane rezerve, američka centralna banka koja nije pogođena blokadom, danas će u svoje ispostave širom zemlje poslati blinidirane kamione sa novim novčanicama.

Izrada ove novčanice trajala je više od deset godina, a bila je praćena brojnim teškoćama u proizvodnji. Ali zvaničnici kažu da su sada problemi riješeni.

Neki klijenti banaka mogli bi već sjutra po podne da vide nove novčanice, u zavisnosti od toga koliko im je banka blizu ispostave centralne banke.

“Imamo 3,5 milijardi ovih novčanica koje će, kako smatramo, biti više nego dovoljne da ispune domaće i međunarodne potrebe”, rekla je Sonja Danburg, zvaničnica centralne banke.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Redizajnirana novčanica od 100 dolara, prva nova banknota te denominacije od marta 1966. godine, imaće lik Bendžamina Franklina na prednjoj strani i Salu nezavisnosti u Filadelfiji na zadnjoj. Pored toga imaće i niz zanimljivih novih zaštitnih detalja.

Na njoj se nalazi istorijsko zvono koje nestaje u mastionici a novčanica ima i svijetlo plavu trodimenzionalnu bezbjednosnu traku na kojoj se nalaze slike koje se kreću u suprotnom smjeru od onoga u kome se ona okrene.

“Trodimenzionalna zaštitna traka je čista čarolija. Sastavljena je od stotina hiljada mikrosočiva u svakoj novčanici. Ovo je najkomplikovanija banknota koju su SAD ikad napravile”, rekao je Leri Filiks, direktor Kancelarije za štampanje i graviranje.

Novčanica od 100 dolara je posljednja američka novčanica koja će biti prerađena u procesu otpočetom 2003. sa banknotom od 20 dolara.

Vlada je napravila novi dizajn za američke inače zelenkaste novčanica unijevši blage boje da bi otežala falsifikatorima. Novčanica od 100 dolara koja se najčešće falsifikuje van SAD ima najkompleksnije bezbjednosne detalje.

Zvaničnici su naglasili da će oko 900 milijardi dolara u novčanicama od po 100 dolara koje su sada u opticaju i dalje važiti i da će postepeno biti povlačene kako se istrošene novčanice budu vraćale u Centralnu banku.

Novčanica od 100 dolara najveća je američka novčanica u opticaju. Nove novčanice će imati jednu staru stvar, a to je potpis bivšeg ministra finansija Timotija Gajtnera.

Potpis sadašnjeg ministra finansija Džejkoba Lua, koga je predsjednik SAD-a Barak Obama zadirkivao zbog neurednog rukopisa, počeće da se pojavljuje kada se istroši sadašnje izdanje novčanica.

Centralna banka ima informacije o novoj novčanici na 23 jezika na vebsajtu www.newmoney.gov

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *