Amerikanci završavaju vile na Zavali

Dodajte komentar

Američki senator Ričard Lugar najavio da će mnogo više investitora iz Sjedinjenih Država ubuduće dolaziti u Crnu Goru, pišu “Novosti”.

Na rtu Zavala kod Budve presiječena je još jedna vrpca i dato još jedno obećanje.

Ovoga puta je to učinio američki senator Ričard Lugar obilježavajući time završnu fazu radova na kompleksu na koji obuhvata četrdesetak vila, čija izgradnja traje još od 2007. godine i koja je bila praćena mnogim nesporazumima, sudskim procesima i čestim prekidima radova.

U petak je u Budvi saopšteno da su Dukljanski vrtovi, kako glasi novo ime naselja koje se nalazi na malom poluostrvu između Budve i Bečića, najveća privatna investicija SAD u Crnoj Gori, i da je glavni investitor Nil Emilfarb. 

Poslije duge pauze, koja je uslijedila 2009. godine nakon bankrota ruske kompanije “Miraks“, koja je započela naselje na Zavali, oktobra 2011. radove su nastavili Udruženje kupaca AMIA i kompanija “Montera“, koji uspješno privode poslove kraju.

Nil Emilfarb je saopštio da je završeno 80 odsto radova i da će cijelo naselje svoj konačni oblik dobiti do kraja naredne godine. Nije, međutim, rekao koliko će koštati završni radovi na Zavali.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ljetos je iz Dukljanskih vrtova bilo najavljeno da će svi poslovi biti završeni pred sezonu 2014. ali je, izgleda, taj rok bio nerealan.

Na teritoriji Crne Gore, kako je saopšteno na Zavali, svoje projekte izvodi 27 američkih investitora.

Biće ih još više jer kako je ocijenio senator Lugar “Crna Gora je stabilna i sigurna zemlja i osvjedočeni prijatelj SAD“. 

Po njegovim riječima američki investitori traže prilike u zemljama sa transparentnom poslovnom praksom i pouzdanim pravnim institucijama.

Novi američki projekti najavljeni su u Budvi, Petrovcu i Kotoru kao i u nekim mjestima na sjeveru Crne Gore.

I dok se Amerikanci spremaju da udare “ganc“, niko pouzdano ne zna gdje se nalazi Sergej Polonski, nekadašnji ruski milijarder koji je započeo radove na Zavali. 

Jedno vrijeme je boravio u Izraelu pošto su ga ruske vlasti tražile “zbog pronevjere velikih razmjera“, a onda se navodno preselio na jedno od kambodžanskih ostrva, koje, kako je spekulisano u stranoj štampi, pripada upravo njemu.

Ričard Lugar se u Crnoj Gori sastao i predsjednikom države Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem i gradonačelnikom Budve Lazarom Rađenovićem.

Razgovaralo se o dosadašnjoj odličnoj saradnji dviju zemalj i o novim poslovima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *