Ko će imati najviše nafte u svijetu?

Dodajte komentar

SAD će do kraja godine postati najveći svjetski proizvođač fosilnih goriva, prestigavši Rusiju i Saudijsku Arabiju, smatra Volstrit Džornal.

Prema pisanju lista, SAD će biti prva po proizvodnji nafte i gasa u svijetu, zahvaljujući američkoj eksploataciji gasa, a prije svega nafte iz škriljaca koja je u punom uzletu u poslednje dvije godine.

Impozantan uspon eksploatacije gasa, ali na prvom mestu nafte iz škriljaca, u poslednje dvije godine, omogućiće prije ili kasnije da SAD postane neprikosnoven proizvođač ugljovodnika u svijetu.

U prvih šest mjeseci ove godine, Rusija je proizvodila u prosjeku 10,8 miliona barela nafte dnevno, 900.000 više nego SAD čija je proizvodnju u istom periodu po danu iznosila 9,9 miliona barela. Prosečna dnevna proizvodnja sirove nafte Saudijske Arabije u prvom polugodištu 2013. iznosila je 9,4 miliona barela.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sudeći, medutim, po najnovijim tendencijama, snažnom rastu proizvodnje “crnog zlata” u basenu Baken u Severnoj Dakoti i Igl Fordu u Teksasu s jedne strane i skromnom rastu u Rusiji, SAD su ovog ljeta već premašile Rusiju, ocjenjuje Vol Strit Džornal.

Prema procjenama Međunarodne agencije za energetiku do promjene u čelnoj poziciji u pogledu proizvodnje nafte neće doći pre 2017.

Ali isti scenario će se dogoditi i na planu proizvodnje prirodnog gasa, smatra Vol Strit Džornal, koji tvrdi da su SAD prošle godine proizvele više gasa nego Rusija i to prvi put još od 1982.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, američka proizvodnja gasa je nadmašila rusku proizvodnju 2009. koja je tada zbog ekonomske krize bila smanjena za 12 odsto.

Uprkos naporima u dostavljanju preciznih podataka o proizvedenim količinama nafte i gasa, potpuna transparentnost i dalje nije moguća.

Podaci o dnevnoj proizvodnji mogu da variraju i do nekoliko desetina hiljada barela, ocjenilo je američko Ministarstvo za energetiku.

Bez obzira na predviđanja ruskog Gasproma da predstoji pucanju “mjehura” američkog gasa dobijenog iz škriljaca, rast proizvodnje gasa u SAD ide na ruku američkoj privredi. U poslednjih pet godina SAD su smanjile uvoz gasa za 15, a nafte za 32 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *