Samo Mario Draghi čuva Italiju od izbacivanja iz eurozone i bankrota

Dodajte komentar

Italijanska vlada je nadomak pada, a dva predsjednika Uprava velikih talijanskih kompanija izgubila su povjerenje dioničara.

Međutim zahvaljujući obećanju predsjednika Evropske centralne banke Marija Draghija, ulagači u obveznice posljednja previranja u Italiji doživljavaju više kao prolazne nepogode, a ne kao ozbiljnu krizu.Prinosi jedva da se pomaknuli uprkos tome što je premijer Enrico Letta proveo vikend boreći se s nastojanjima Silvija Berlusconija da sruši njegovu vladu. Ni vijesti koje su došle u ponedjeljak kada je Intesa Sanpaolo, druga italijanska banka odlučila smjeniti izvršnog direktora, a ni najva predsjednika Uprave Telecoma Italije Franca Barnabea kako će se tokom ove sedmice povući s dužnosti nisu imale većeg odjeka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Bez Draghija ništa ne bi spriječilo katastrofu. Italija bi morala vrlo visoke kamate za refinasiranje, imala bi vrlo velikih problema pri izdavanju novih obveznica i vjerovatno bi bila izbačena iz eurozone i na putu u bankrot”, rekao je za Bloomberg Nicola Marinelli koji pomaže u nadzoru nad 180 miliona dolara teškom potfelju londonskog Glendevon Kinga.

Italijanski političari trenutno debelo koriste obećanje koje je prošle godine dao guverner ECB-a Mario Draghi, odnosno da će učiniti baš sve što treba da bi spasio euro. Iako Draghi, koji je bio guverner centralne banke Italije požuruje italijanske političare da reformišu ekonomiju, njegovo obećanje je uvjerilo velik dio ulagača da će koliko god ekonomija Italije bude disfunkcionalna, na kraju će ga spasiti ECB. Ipak danas bi u italijanskom parlamentu trebale pasti maske i trebalo bi se otkriti hoće li Italija nastaviti reformskim putem koji je zacrtao premijer Enrico Letta ili će se održati vanredni izbori s neizvjesnim rezultatom.

Podsjećamo, kriza vlade je izbila nakon što je Silvio Berluskoni, kojem prijeti izbacivanje iz Senata zbog osude za poreznu prevaru, povukao ministre iz svoje stranke desnog centra iz koalicione vlade. Međutim, kako javlja The Financial Times, sve je više naznaka da Berlusconi zbog ovog egoističnog čina, koji je pravdao povećanjem PDV-a, gubi podršku unutar svoje stranke pa je moguće da Lettina vlada dobije povjerenje.

Autor: Tomislav Oharek
Izvor: Poslovni portal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *