Hrvatska će i dalje kaskati za regijom

Dodajte komentar

Dok Svjetska banka u 2014. godini očekuje blagi oporavak i rast BDP-a Hrvatske od 0,8 odsto, analitičari Hipo banke su pesimistični i za sljedeću godinu prognoziraju nastavak recesije u Hrvatskoj, uz pad BDP-a od 0,7 odsto.

Hrvatska privreda prati ciklus Evropske unije, što upućuje na mogućnost oporavka zajedno sa jačanjem eurozone, ocijenila je ekonomista Svetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević-Šujster, prenosi „T-portal“.
Ona očekuje rast hrvatske privrede od 0,8 odsto u 2014. godini, što je znatno slabije od prognoze za nove zemlje članice EU, čiji bi BDP u prosjeku trebalo da poraste dva odsto.

Odgađanje reformi u Hrvatskoj imalo je visoku cijenu, smatra ona i ocjenjuje pozitivnom vijest o ulasku Hrvatske pod kontrolu Evropske komisije, zbog prekomjernog deficita.

Mogućnost za privredni rast je u povećanju konkurentnosti ‘zdravog’ dijela privatnog sektora i u boljem iskorišćenju geografske dividende na turizam i promet, kao i u „pametnom“ korištenju fondova EU, navela je Madžarević-Šujster.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za razliku od nje, glavni ekonomista Hipo Alpe Adria banke u Hrvatskoj Hrvoje Stojić u naredne dvije godine očekuje stagnaciju hrvatske privrede, pri čemu za 2014. godinu prognozira pad BDP-a od 0,7 odsto, a tek u 2015. godini očekuje blagi oporavak od 0,8 odsto.

On glavnu šansu za rast vidi u investicijama privatnog sektora zasnovanim na izvozu.

Stojić smatra da će Hrvatska u oporavku kaskati za regijom zbog produbljene fiskalne konsolidacije i strukturnih slabosti.

On kao brojne rizike koji će uticati na sporiji oporavak navodi: nepovoljan uticaj na izvoz zbog izlaska Hrvatske iz CEFTA-e, skuplje finansiranje, neizvjestan ishod predstečajnih pogodbi te fiskalne ‘makaze’ zbog prekomjernog deficita, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *