Velika ulaganja Azmonta u Kumbor: Prvi gosti u maju 2016.

Dodajte komentar

Veliki optimizam Novljanima u ovom momentu vraćaju ulaganja kompanije Azmont u Kumbor. Radovi kako je, rekao direktor kompanije Džejms Vilson, teku planiranom dinamikom, a do sada je srušeno preko 30 odsto građevina u okviru bivše vojne kasarne.

Izgradnja rizorta “One&Only” počeće u novembru a ovaj projekat, jedinstven u Evropi i vrijedan 500 miliona eura, koji finansira azerbejdžanska naftna kompanija SOCAR, biće završen za tri godine i prve goste primiće 1. maja 2016. godine, pišu Dnevne novine.

„Na lokaciji površine 248.000 kvadratnih metara u Kumboru nalaziće se: “One&Only” luksuzni hotel sa 120 soba, “ESPA” fitnes i velnes centar površine 3.000 m2, zatim sadržaji za organizovanje konferencija i banketa, 500 luksuznih apartmana i vila, koje će opsluživati hotel, ribarski gat sa ribljom i pijacom organske hrane za prodaju sezonskih, lokalno proizvedenih namirnica.

Projektom, koji finansira azerbejdžanska naftna kompanija SOCAR, planirana je i izgradnja marine svjetskog kvaliteta, kapaciteta do 250 vezova, sa akcentom na mega-jahte, 70-ak radnji, kafea i restorana, zatim planirani su jahting i plažni klub, teniska akademija. Sadržaji će biti atraktivni tokom čitave godine, a od ukupnog kompleksa građanima će biti dostupno 65 odsto kapaciteta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema riječima izvršnog direktora Azmonta Džejmsa Vilsona, do sada nema nikakvih problema u realizaciji projekta, a jedini problem su izazovi koji se, po njegovim riječima, lako pravaziđu.

“Planiramo da se projekat izgradi u jednoj fazi i to do 1. maja 2016. Gradnju rizorta realizuje kompanija Kerzer sa Bahama, koja je sklopila ugovor sa Triangl investmentom iz Engleske, koji je zastupnik azerbejdžanske naftne kompanije SOCAr, koja je nosilac ugovora i osnivač Azmonta. Napravićemo i javni park za djecu, a od glavnog puta postavićemo kružni tok jer ćemo ograditi parking za 1.000 automobila koji će biti ispod zgrada. Tokom izgradnje moraćemo uništiti postojeće puteve. Zato ćemo se potruditi da tri mjeseca pred završetak radova u potpunosti unaprijedimo putnu infrastrukturu, što znači da ćemo ponovo uraditi prilazne puteve”, rekao je on.

Prema Vilsonovim riječima, u toku je rušenje postojećih objekata, zbrinjavanje otpada sa izvozom onog koji je opasan, markiranje drveća, geološko ispitivanje tla, čišćenje morskog dna i drugi pripremni radovi.

Vilson je istakao i da je naslijeđen veoma prljav lokalitet u Kumboru, ističući da u zemljištu postoji mnogo bakterija, a sloj zemljišta od jednog metra će se ukloniti kako bi se izbjegle bilo kakve otrovne materije.

Kad je riječ o radnoj snazi, ove godine će na gradilištu biti angažovano 500, a naredne 3.000 ljudi. Investitor najavljuje da će nakon otvaranja u kompleksu raditi 1.200 zaposlenih. Inače, u kancelariji trenutno radi 35 ljudi, sedmoro su šefovi sektora i svi su Crnogorci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *