Svjetski brendovi imaju novog kralja

Dodajte komentar

Koka-kola je godinama bila najmoćniji i najprepoznatljivij svjetski brend, ali je u digitalnom dobu ipak morala da prepusti krunu IT gigantima Eplu i Guglu.

Kako prenosi “Njujork tajms”, na listi 100 najmoćnijih brendova svijeta, koju od 2000. sastavlja konsultantska firma “Interbrend”, prvi put na vrhu nije čuveno piće.

“Kako se to obično kaže ‘živio kralj’! A ove godine taj kralj je Epl. Dolazak te kompanije na vrh je ionako bilo samo pitanje vremena”, rekao je Džez Frempton, izvršni direktor “Interbrenda”.

Međutim, analitičari ističu da silazak sa trona i pad na treće mesto ne znači da Koka-kola zaista gubi moć, već samo da su u novoj eri na vrhu novi igrači.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U prilog tome govori i činjenica da Koka-kola, uprkos tome što je izgubila čelnu poziciju, nije prestala da raste – vrijednost brenda je u protekloj godini porasla za još dva odsto, na vrtoglavih 79,2 milijarde dolara.

IT sektor napreduje mnogo brže, pa je tako Epl “narastao” za čak 28 odsto, na 93,3 milijarde dolara, čime je omogućen skok sa prošlogodišnjeg drugog mjesta. Vrijedi istaći da je kompanija pre samo dvije godine bila tek osma.

“Koka-kola i te kako zna kako se radi marketing, ali IT kompanije sada dominiraju na vrhu i one su predvodnici nove marketinške zajednice. Brendovi kao što su Epl, Gugl i Samsung mijenjaju naše navike, naše ponašanje, način na koji kupujemo, način na koji komuniciramo. Oni su bukvalno izmijenili naše živote”, kaže Frempton, prenosi b92.net.

Od deset najmoćnijih svjetskih brendova, više od polovine stiže iz IT svijeta – Epl (1), Gugl (2), IBM (4), Majkrosoft (5), Samsung (8) i Intel (9).

Lista 10 najmoćnijih:

  1. Epl
  2. Gugl
  3. Koka-kola
  4. IBM
  5. Majkrosoft
  6. Dženeral elektrik
  7. Mekdonalds
  8. Samsung
  9. Intel
  10. Tojota

Kao uteha bivšem vladaru ostaje podatak da se sa listom ne slaže Fejsbuk zajednica – Koka-kola ima 73,2 miliona lajkova, u poređenju sa 9,8 koliko ima Epl i 15,1 milion koliko ima Gugl.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *