Srbija: Kompanija za otkup zlata nestala preko noći

Dodajte komentar

Firma “Gold exchange”, koja je posjedovala 73 radnje za otkup zlata u Srbiji, preko noći zatvorila sve lokale i ostavila radnike bez plata, javlja RTS.

Firma “Gold exchange”, u vlasništvu dvoje hrvatskih državljana, posjedovala je u Srbiji 73 radnje za otkup zlata iako nije imala proizvodnju, što je zakonom zabranjeno. Vlasnik je gotovo preko noći sve radnje zatvorio, zlato je otpremljeno, ne se zna gdje, a radnici su ostavljeni bez plata, navodi Radio-televizija Srbije.

Lošu ekonomsku situaciju mnogi građani rješavaju tako što prodaju dragocjenosti. Finansijsku krizu koja nije obišla ni Srbiju iskoristili su, između ostalih, otkupljivači zlata. Međutim, prema našem zakonu da bi neko otkupljivao zlato, mora da bude i proizvođač.

Vlasnik prodavnica za otkup zlata “Gold exchange” dozvolu za rad dobio je u avgustu 2012. godine na osnovu pravilnika koji nije zahtijevao da samo proizvođači sa kompletnom opremom i radionicama mogu da otkupljuju zlato. U međuvremenu, pravilnik je promijenjen, a zlatari su imali tri mjeseca da se prilagode novim uslovima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vršeći nadzor u toj firmi, Direkcija za mjere i dragocjene metala utvrdila je da nisu ispunjeni svi uslovi propisani pravilnikom, odnosno da nemaju svu potrebnu opremu za proizvodnju i nisu bili u stanju da dokažu da je oprema u stanju funkcionisanja i da je spremna za rad.

Kako nisu ni poslije opomene stvorili uslove koji su potrebni, 24. jula Direkcija je izdala rješenje kojim se lancu zlatara oduzima dozvola za rad.

Početkom septembra, tek mjesec dana od zabrane rada, vlasnik je zatvorio radnje i 140 radnika ostavio bez posla.

Osim što su ostali dužni zaposlenima, vlasnik zlatarskih radnji nije izmirio ni dug prema državi od gotovo 90.000 dinara.

I dalje je nepoznato i koliko su zlata u poslednjih godinu dana otkupili od građana i iznijeli iz zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *