Ruska rublja postaje sve zanimljivija u Srbiji

Dodajte komentar

Od kako je omogućila poslovanje u ruskoj valuti, Sberbanka je ostvarila platni promet sa inostranstvom u iznosu od oko 400 miliona rubalja. To je oko 10 miliona eura, izjavio je jedan od direktora te banke Grigori Černenko.

On je izjavio da su poslovanje sa ruskom rubljom započeli pre šest mjeseci zbog dobrih odnosa između domaćih i kompanija iz Rusije, odnosno plasmana voća, povrća i mesa iz Srbije na rusko tržište koji se sada plaća rubljama na račune u Srbiji.

Černenko, koji je direktor Sberbanke za poslovanje sa klijentima sa područja nekadašnjeg Sovjetskog saveza, napomenuo je da i nekoliko preduzeća iz Srbije posluje u Ruskoj federaciji, gdje se prihod takođe iskazuje u rubljama, a oko 500 građana Srbije i Rusije ima otvorene račune u toj banci u ruskim rubljama.

– To je jako interesantno zbog toga što više nema duplih transakcija i duplih provizija. Ranije je kupac plaćao u rubljama, rublje mijenjao za euro, a u Srbiji eure mijenjao u dinare –rekao je Černenko.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On ocjenjuje da u Srbiji vlada veliko interesovanje i privrednika i fizičkih lica za rusku nacionalnu valutu i očekuje da će u budućnosti Sberbanka ponuditi i kreditiranje u rubljama, što smatra zanimljivim, ne samo za Srbiju, već i za cijeli region kako bivše Jugoslavije, kao i bivšeg Sovjetskog saveza.

– Za prvih pet mjeseci ostvarili smo platni promet sa inostranstvom od oko 400 miliona rubalja, što je oko 10 miliona eura – rekao je Černenko.

Sberbanka posluje na tržištu Srbije od decembra prošle godine, a prethodno je kupila filijale austrijske Volksbanke u jugoistočnoj Evropi. (b92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *