13 banaka pred sudom zbog Libora

Dodajte komentar

Američka Državna uprava za kreditne unije (NCUA) pokrenula je antimonopolski sudski postupak protiv 13 velikih međunarodnih banaka.

Postupak je pokrenut u okviru globalne akcije oko skandala u vezi sa manipulisanjem Londonskom međubankarskom kamatnom stopom (Libor).

NCUA navodi da želi da povrati dio sredstava koji su izgubile poslovne kreditne unije koje je nadgledao, a koje su propale, prenosi agencija Frans pres.

“Imamo odgovornost da tražimo povratak sredstava na sve moguće načine od onih koji su kreditnim unijama nanijeli gubitke od više milijardi dolara”, izjavila je predsjednica odbora NCUA Debi Marc, dodajući da je tužba, u kojoj se navodi da su banke prekršile federalne i regionalne antimonopolske zakone, podnijeta u sudu u Kanzasu.

NCUA dodaje da je širom svijeta pokrenuto oko 40 tužbi u vezi sa namiještanjem Libora. Do sada su tri banke, UBS, Rojal benk ov Skotland (RBS) i “Barkliz”, kaženjene sa ukupno 2,5 milijardi dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pored datih banaka, američke vlasti pokrenule su tužbu protiv Sosijete Ženerala, Kredi Svisa, “Džej Pi Morgan Čejs”, “Lojds”, VestLB, Rajfajzena, Norinčukin banke, Banke Tokio Micubiši UFJ i Bank rojal Kanada.

Regulatorna agencija takođe je najavila odvojenu tužbu protiv “Morgan Stenlija” i osam drugih međunarodnih banaka zbog prodaje 2,4 milijarde spornih hartija, prenosi b92.net.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *