Region u Zagrebu dogovara gasovod

Dodajte komentar

Ministri ekonomije, odnosno energetike i privrede Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije razgovaraće, kako saznaje Pobjeda, u četvrtak, 26. septembra, u Zagrebu o jadransko-jonskom gasovodu koji je nastavak trans-jadranskog gasovoda, odnosno projektu TAP -IAP.

Na sastanak u Zagreb, na kojem će se razgovarati o gasu iz Azerbejdžana, Ministarstvo gospodarstva Hrvatske pozvalo je ministra ekonomije Crne Gore Vladimira Kavarića.

Izgradnja ovog gasovoda, odnosno kraka, kroz Crnu Goru po preliminarnim procjenama koštala bi oko 100 miliona eura.

„Otvorena je mogućnost njegovog finansiranja iz evropskih fondova kroz grant do 80 odsto. Planirani period izgradnje je od tri do četiri godine“, pokazuju projektni podaci.

Direktan benefit prolaska gasovoda je od naplate takse za tranzit gasa. Ne manje značajan aspekt je gasifikacija Crne Gore, što bi značilo da će crnogorska industrija, kao i građani, imati pristup najjeftinijem i ekološki najčistijem energentu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Za protok dvije milijarde kubika gasa godišnji prihod bi bio oko 20 miliona eura“, pokazuju analize.

Crna Gora je sa drugim zemljama uključenim u ovaj projekat potpisnica Memoranduma o razumijevanju za podršku i saradnju u realizaciji transjadranskog i jadransko-jonskog gasovoda.

On je potpisan u Tirani u maju ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *