Azijske berze pale, euro ispod 1,35 dolara

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros pale, dok ulagači nagađaju hoće li američka centralna banka do kraja godine smanjiti podsticajne monetarne mjere.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,9 odsto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu, treći dan zaredom, jer je splasnulo dobro raspoloženje, podstaknuto prošlosedmičnom odlukom Feda da podsticajni monetarni programi ostaju nepromijenjeni.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sada se ponovno nagađa kada bi centralna banka mogla smanjiti programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, koji su godinama podržavali rast cijena akcija. Špekulira se da bi to mogla napraviti već u oktobru, a možda u decembru.

„Mislim da je na tržištu prije vladalo samozadovoljstvo jer je Fed mogao podstaći uspon cijena štogod da je učinio. No, ovo je sada odraz toga, pa se tržište spušta i mislim da će se tako nastaviti“, kaže Damien Boey, strateg u banci Credit Suisse.

Ulagače dodatno zabrinjava i približavanje roka za donošenje američkog saveznog budžeta. Republikanci i demokrati žučno raspravljaju u Kongresu, a do 1. oktobra trebali bi postići dogovor, ako žele izbjeći poremećaje u radu državnih službi.

A na valutnim se tržištima dolar oporavlja, nakon što je prošle sedmice prema evru pao za 1,7 odsto zbog Fedove neočekivane odluke da monetarna politika ostaje vrlo labava.

Jutros se kurs evra kreće oko 1,3490 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,3530 dolara.

Evro je oslabio još juče poslijepodne, nakon što je predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi kazao da se ekonomija evrozone oporavlja, ali sporo, te da će ECB držati ključne kamate na niskim nivoima još duži period.

To, doduše, ponavlja već mjesecima, pa za ulagače nije ništa novo, kažu analitičari.

U odnosu na japansku valutu, cijena evra pala je s jučerašnjih 134,10 na 133,30 jena.

I dolar je oslabio prema ‘japancu’, pa mu je kurs pao na 98,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 99,15 jena.

Nakon što je juče pala za 1,1 dolar, jutros se terminska cijena nafte na berzi u New Yorku stabilno kreće oko 103,55 dolara po barelu.

Izvor: Capital

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *