Smanjen španski trgovinski deficit

Dodajte komentar

Španski trgovinski deficit pao je u julu za dodatnih 53,5 odsto, zahvaljujući procvatu izvoza, saopštilo je Ministarstvo ekonomije u Madridu.

Razlika između izvoza i uvoza u četvrtoj po veličini ekonomiji eurozone smanjena je na 786,7 miliona eura, navelo je ministarstvo, a prenijela agencija Frans pres.

Španija je izvezla robu i usluge vrijedne 19,86 milijardi eura, što je rekord za juli i predstavlja rast od 1,3 odsto na godišnjem nivou. Uvoz je istovremeno pao za tri odsto na 20,65 milijardi eura.

Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja računa na izvoz kao pokretača privrednog oporavka Španije, koja je dvije godine u recesiji. Španija je u martu evidentirala prvi trgovinski suficit od 1971, uglavnom zahvaljujući oštrom padu uvoza zbog smanjene domaće tražnje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U julu je izvoz hemijskih proizvoda, gvožđa i čelika porastao, dok je uvoz sirovina oštro pao, navodi ministarstvo, prenosi Capital.

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci, španski trgovinski deficit smanjen je za 67,5 odsto na godišnjem nivou na 6,61 milijardu eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *