SAD ponovo pred kolapsom

Dodajte komentar

Spor oko državnog budžeta SAD se sve više zaoštrava.Predstavnički dom, u kome većinu drže republikanci, u petak je sa 230 glasova za i 189 protiv glasao za prijedlog kojim se vladi u Vašingtonu daju sredstva za rad za samo tri mjeseca.

Vladajuće demokrate su protiv takve odluke. Kako je aktuelni državni budžet SAD važeći samo do 30. septembra, to znači da Kongres ima još samo nedjelju dana da riješi krizu koja se približava.

Predsjednik Barak Obama bio je razočaran ishodom glasanja.

„Oni drže cijelu zemlju kao taoca“, izjavio je prilikom posjete saveznoj državi Misuri. Na čelu republikanskog „ne“ budžetu po želji Vašingtona stoje pripadnici pokreta „Tea Party“. Njima nije stalo do blagostanja Amerikanaca, nego samo žele da obore reformu zdravstvenog sistema i dovedu u neprilike predsjednika, smatra Obama. Pripadnici pokreta Tea Party kao preduslov za postizanje bilo kakvog kompromisa oko državnog budžeta ističu poništavanje već pokrenute reforme zdravstvenog sistema.

Na taj način se SAD približavaju „dvostrukoj“ dužničkoj krizi. Ukoliko se demokrate i republikanci ne dogovore, vlada 1. oktobra mora da obustavi sve svoje poslove. Dvije sedmice kasnije slijedi i druga katastrofa: sredinom oktobra će javni dug SAD dostići zakonsku gornju granicu koja iznosi 16,7 biliona dolara. Vlada nakon toga ne smije da uzima nove kredite. To bi bio jedinstven slučaj u istoriji SAD, ali i u istoriji svjetske ekonomije što bi moglo da izazove krizu u cijelom svijetu. Krajem prošle godine SAD su već jednom stajale pred ovom „fiskalnom liticom“, ali je tada dogovor postignut.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon završetka glasanja u Predstavničkom domu proteklog petka, republikanci su pozvali svoje kolege u Senatu da glasaju na isti način kao i oni. Republikanci tvrde da će reforma zdravstvenog sistema koju nazivaju „Obamacare“ nanijeti samo štetu američkoj privredi i porodicama. Portparol republikanaca u Predstavničkom domu Džon Boner je rekao:

„Amerikanci ne žele da rad vlade bude obustavljen, a ne žele ni reformu zdravstvenog sistema.“ Prema jednom izvještaju CNN-a republikanci su u Predstavničkom domu već 40 puta na razne načine pokušavali da smanje dio budžeta namijenjen reformi zdravstva.

Posmatrači očekuju kako će Senat, u kojem većinu imaju demokrate, ukinuti skraćenja budžeta koja su nametnuli republikanci i tako cijeli problem ponovo vratiti na raspravu u Predstavnički dom. Poslanici ovog doma tada će stajati pred velikim izazovom: ili će dozvoliti bankrot SAD ili će pristati da finansiraju spornu reformu zdravstvenog sistema.   Deutsche Welle

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *