Porsche na svakom prodatom automobilu zaradi 16.590 eura

Dodajte komentar

Najprofitabilniji proizvođači automobila su Porsche i Ferrari, a među glavnim proizvođačima Toyota.

Prema studiji njemačkog analitičkog insituta Center Automotive Reserach, u ovogodišnjem prvom polugodištu najveći profiter je Porsche, koji je prema njihovim podacima sa svakim prodatim automobilom ostvario 16.590 eura profita, na drugom mjestu su Ferarri i Maserati sa 15.000, nešto niže njemački premium predstavnici Audi i BMW, a malo iza njih Mercedes-Benz.

Porscheova marža je navodno 18-postotna, u Ferarriju iznosi 15 posto, u Audiju 10 posto. Među glavnim proizvođačima je najviša u Toyoti (nisu naveli, ali su spomenuli njen luksuzni brend Lexus sa premijskim i time skupljim vozilima), a visoko je i Hyundai, čija je marža oko 9 posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Značajno niže u toj klasifikaciji je Volkswagen (629 eura). S gubitkom su u prvoj polovini ove godine radili Fiat, Seat, Peugeot-Citroën te Renault. To baš i nije iznenađenje, jer poslovni rezultati ovih proizvođača u zadnjim godinama nisu blistavi.

Sve spomenute brojke su izračunate na podlozi podataka o profitu preduzeća prije plaćanja oporezivanja i kamata (EBIT), prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *