Van Rompej traži od Londona da ne okreće leđa Briselu

Dodajte komentar

Velika Britanija narušiće svoj položaj u svijetu i propustiće unosne trgovinske ugovore, ukoliko okrene leđa EU i na referendumu se izjasni da napusti evropski blok, izjavio je juče predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej.

Van Rompej je u svom govoru u Londonu naglasio da velike zemlje, poput Britanije, najviše izgube ukoliko donesu odluku da se osamostale.

„Da bi se u svijetu čuo glas zemlje poput Britanije, Evropa ne služi kao prigušivač, već kao megafon“, istakao je Van Rompej u govoru o globalnoj ulozi Evrope na Univerzitetu „Regent“.

U januaru je premijer Dejvid Kameron obećao da će održati referendum o članstvu u EU prije kraja 2017. godine, ukoliko njegova Konzervativna stranka pobijedi na narednim izborima u maju 2015. godine. Time su povećane šanse za izlazak Velike Britanije iz EU.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kameronova najava da će zatražiti ponovne pregovore sa EU i vraćanje određenih ovlaštenja iz Brisela u London, izazvalo je negodovanje brojnih saveznika iz Evrope i upozorenja Japana i SAD.

Van Rompej je drugi višerangirani evropski zvaničnik koji je ovog mjeseca upozorio Britaniju na stav prema EU. Sredinom prošle sedmice, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo optužio je konzervativce da kopiraju Nezavisnu partiju Ujedinjenog Kraljevstva i da će zbog toga snositi posljedice na izborima za Evropski parlament 2014. godine, prenosi Capital.

Kameron je istakao da je trenutno u interesu Britanije da ostane u reformisanoj EU, ali pod novim uslovima. Prema posljednjim rezultatima anketa, većina Britanaca je za izlazak iz EU, ali je veliki broj i neodlučnih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *