Banke spremite se, dolaze operateri

Dodajte komentar

Tržište bankarskih usluga drastično će se izmijeniti u naredne tri do pet godina ulaskom mobilnih operatera u finansijske poslove, ocijenjeno je u Rovinju.

Spajanje usluga banaka, telekomunikacionih kompanija i trgovinskih lanaca će obelježiti naredni period, ocijenili su učesnici konferencije “Nova vizija bankarstva”.

“Najbolji primjer je Telenor koji je preuzeo licencu KBC banke u Srbiji. Srbija je izabrana kao pilot projekat za uvođenje finansijskih usluga u ponudu tog operatera, a sigurno ćemo vidjeti ulazak i drugih na to tržište, poput maloprodajnih lanaca”, rekao je na konferenciji član Upravnog odbora softverske kompanije Aseko SEE Miodrag Mirčetić.

On predviđa simbiozu operatera, banaka i prodavaca. Primjer je nova usluga mobilnog plaćanja koju su u Hrvatskoj zajedno uveli Zagrebačka banka i trgovinski lanac Konzum.

Mirčetić je napomenuo da, uprkos nesklađenosti zakona, mnoge banke u Srbiji već nude elektronsko bankarstvo i plaćanja preko mobilnog telefona, što već koristi desetine hiljada ljudi. 

Na konferenciji oko 300 bankara i stručnjaka za informacione tehnologije iz 15 zemalja Evrope, glavna tema je kako će se banke izboriti sa novom konkurencijom operatera koji nude bankarske usluge preko mobilnih telefona.

Generalni direktor mobilnog operatera Oranž za Poljsku Maček Vitucki je rekao da su glavna ciljna grupa za novu vrstu finansijskih usluga su mladi koji se “ne odvajaju od svojih mobilnih telefona”.

Ako ne upropaste stvar, mobilne kompanije imaju sve mogućnosti da preuzmu poslovanje sa stanovništvom od banaka“, kazao je Vitucki. (Kamatica)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *