Smartfon budućnosti po uzoru na LEGO kocke

Dodajte komentar

Holanđanin Dejv Hakens smatra da je način na koji ljudi kupuju današnju elektroniku potpuno pogrešanan.

Čim izađe neki novi uređaj, stari se baca u đubre ili ostavlja na policu da skuplja prašinu. Sada ovaj dizajner želi da to promijeni u to na „lego-način“, tako da se dijelovi telefona, a ne čitav uređaj mogu zamijeniti.

„Svaki put kada sam dobio novi mobilni telefon bacio sam toliko dobrih komponenti, sve one Bluetooth dijelove, zvučnike i ekrane koje sam bacio tokom godina samo zato jer jedna druga komponenta nije radila“, rekao je Hakens za Huffington Post. „To doživljavam kao pravi guitak“.

Hakens je predstavio svoj dizajn za Phonebloks, smartfon koji ima odvojive komponente na svojojoj prednjoj i zadnjoj strani, tako da se sve – od procesora do kamere – može lako da se nadogradi bez odbacivanja ostatka telefona.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Cijela ova čudna naprava drži se zajedno uz pomoć šupljikave ploče sa ekranom – koji je takođe zamjenjiv – i montira se na prednju stranu. Phonebloks se tako sastoji od središnje ploče koja je konektor između ekrana i ostalih hardverskih komponenti koje čine telefon – od procesora, preko kamere do Wi Fi veze i može se slagati kao LEGO kockice.

„Želio sam da imam telefon na kojem ću moći da zadržim dobre dijelove i zamjenim one koji su loši“, rekao je Hakens.

Svi dijelovi Phonebloka mogu se odvojiti i ponovno sastaviti. Ako se neki dio pokvari ili vam jednostavno zatreba veća baterija, jednostavno uklonite postojeću i ugradite veću.

Osim što na ovaj način svako može da ima mobilni kakav želi, odnosno kakav mu treba, druga prednost je u tome što Phoneblok pomaže okolini jer smanjuje količinu elektronskog otpada.

Zasada je ovo samo koncept, međutim prve reakcije na Phoneblok su vrlo dobre, a Hakens kaže da već dobija „mnoštvo predivnih mejlova, reakcija i tvitova“, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *