Slovenci će vinjete naplaćivati prema visini automobila

Dodajte komentar

Vozači koji od 1. oktobra budu putovali u Sloveniju, za sedmodnevnu vinjetu će, umjesto 10,50 eura, morati platiti 15 eura. Slovenačka vlada odobrila je osjetno povećanje cijena vinjeta, ali i uvođenje novog razreda vinjete koji nema niti jedna zemlja u Evropi.

Najveća novost je novi vinjetni razred koji uključuje mjerenje visine automobila iznad prve osovine. Dakle, da biste platili najnižu cijenu vinjete visina od podloge preko sredine prvog točka do najviše tačke haube automobila mora biti do 1,3 metra kako bi vinjetu za sedam dana platitili “samo” 15 eura. Ukoliko je visina viša od 1,3 metra, tu istu vinjetu plaćat ćete 40 eura, piše jutarnji.hr.

Iz DARS -a, upravitelja slovenačkih autocesta, nonšalantno su vozačima poručili kako prije nego kupe vinjetu izmjere visinu svog automobila. Jer, od visine automobila zavisi koliku ćete putarinu platiti. Do sada nigdje u Evropi visina automobila nije mjerilo za određivanje iznosa putarine već njegova težina.

Namjera slovenačkih vlasti je jasna – da vlasnici monovolumena i džipova plaćaju višu cijenu cestarine. Slovenački novinari od DARS-a su zatražili pojašnjenje na koji će način provjeravati visinu automobila te im je odgovoreno da će u budućnosti nabaviti posebne uređaje za to.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ova odluka slovenačke vlade izazvala je bijes slovenačkog Auto kluba čiji su predstavnici izjavili kako je nemoguće tačno izmjeriti traženu visinu jer samo mali pomak u lijevo ili desno prilikom mjerenja daje drugačije vrijednosti. Osim toga, traženi podatak o visini automobila nije naveden u tehničkoj specifikaciji automobila od strane proizvođača. Postoji podatak o ukupnoj visini vozila, ali ovaj specifični podatak nije naveden, prenosi Capital.

Slovenija je tako odlučila postati jedinstvena po načinu određivanja visine putarine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *