Nema oporavka potrošnje u Hrvatskoj do kraja godine

Dodajte komentar

Promet u trgovini na malo u julu u Hrvatskoj imao je realni rast od 0,4 odsto godišnje, što je treći uzastopni mjesec realnog rasta na godišnjem nivou, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS), ali i ocijenio da se o oporavku potrošnje u ovoj godini ne može govoriti pošto su kretanja na tržištu rada, koja su glavni činilac kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna.

I u avgustu DZS očekuje nastavak rasta trgovine na malo uz vjerovatno blago ubrzanje rasta s obzirom na očekivani rast broja turističkih noćenja u tom mjesecu na godišnjem nivou.

Sve do početka iduće godine uticaj baze povoljno će djelovati na godišnje stope rasta trgovine na malo.

Uprkos tome, o oporavku potrošnje, odnosno trgovine na malo u ovoj godini ne može da se govori pošto su kretanja na tržištu rada, koja su glavni činilac kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna, saopštio je DZS, a prenio portal Seebiz.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U julu je najveći nominalni rast na godišnjem nivou od 23,7 odsto zabilježen u kategoriji promet u trgovini na malo u specijalizovanim prodavnicama osnovnim životnim namirnicama, koje u strukturi čini oko osam odsto trgovine na malo.

U kategoriji promet od trgovine na malo u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno osnovnim životnim namirnicama, koje u strukturi čine gotovo 40 odsto trgovine na malo, ostvaren je rast od 1,8 odsto godišnje.

S druge strane, u kategoriji koja uključuje kompjutersku opremu, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satove i nakit i ostalu trgovinu na malo u specijalizovanim prodavaonicama zabilježen je godišnji pad od 1,8 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *