Niža cijena nafte nakon susreta zvaničnika SAD i Rusije u Ženevi

Dodajte komentar

Cijena nafte na svjetskim tržištima snižena je na kraju sedmice spustila se na oko 112 dolara za barel, nakon sastanka visokih zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država i Rusije koji je u petak održan u Ženevi, a nakon kojeg su se smanjile tenzije koje su nastale usljed strahovanja od izbijanja sukoba širih razmjera na Bliskom istoku.

Na londonskom tržištu barelom nafte prometovalo se po cijeni od 112,38 dolara, dok se na američkom cijena nafte prvo spustila za 1,29 dolara, na 107,31 dolar, što je omogućilo ulagačima trgovanje po znatno nižoj cijeni, da bi, vrlo brzo, zbog povećane tražnje cijena porasla na 107,80 dolara, na koliko se zadržala do kraja trgovine, što je i dalje bilo manje u odnosu na cijene prije sastanka u Ženevi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte – OPEC objavila je u međuvremenu da je cijena barela referentne korpe nafte ovih proizvođača u četvrtak, dan prije sastanka američkih i ruskih zvaničnika, iznosila 109,83 dolara, odnosno da je bila za 40 centi viša u odnosu na prethodni dan.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Krajem avgusta cijene barela nafte na londonskom tržištu premašile su 117 dolara, što je bilo uslovljeno rastom zabrinutosti zbog mogućeg američkog vojnog napada na Siriju. Tada se počelo strahovati da bi u takvoj situaciji bila nanesena velika šteta brojnim izvoznicima nafte iz područja Persijskog zaliva, koji prometuju trećinom ukupne svjetske proizvodnje nafte.

Situacija je posljednjih dana postala stabilnija, nakon što su se smanjile napetosti smirile kada su američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pokušali detaljnije da razrade ruski plan o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodni nadzor.

Budući da je ponuda na globalnim tržištima nafte i dalje problematična zbog izostanka više od milion barela sirove nafte dnevno iz Libije uslijed nemira u toj zemlji, ulagači očekuju poboljšanje isporuka tokom narednih mjeseci.

– Naftna tržišta vjerovatno će biti bolje snabdjevena u četvrtom kvartalu. Pad cijena nije iznenađujući, imajući u vidu da nestaje premija rizika zbog Bliskog istoka – prognozirao je naftni analitičak u Commerzbanku Karsten Firšč.

Cijene nafte na londonskom tržištu zabilježile su prvi sedmični gubitak u posljednjih mjesec dana, budući da je njihov pad iznosio 3,5 odsto u odnosu na prošli petak. Riječ je o najoštrijem padu od sedmice u kojoj je trgovanje zaključeno 21. jula.

– Smatramo da bi barelom nafte u Londonu trebalo trgovati po cijeni od 100 do 110 dolara ako se iz nje isključi premija rizika – zaključio je Firšč.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *