Loša imovina austrijskih banaka

Dodajte komentar

Kvalitet imovine austrijskih banaka u mnogim zemljama srednje i jugoistočne Evrope pogoršava se, a rezervacije za loše zajmove u toj regiji možda nisu primjerene.

Kvalitet imovine banaka na konsolidovanoj osnovi pogoršava se i teško ju je s punom sigurnošću procijeniti zbog manjkavih podataka o izloženosti u regiji srednje i jugoistočne Evrope, upozorio je Međunarodni monetarni fond, u redovnom izveštaju o stabilnosti austrijske finansijske imovine.

Kao razlog manjkavih podataka navode različite računovodstvene standarde i stope povrata u zemljama regije, uključujući i evidenciju nenaplativih kredita.

Udio nenaplativih kredita bitno se razlikuje u Austriji i u regiji CESEE. Tako se u izvještaju MMF navodi da u Austriji on iznosi oko 4,5 odsto i nije se značajnije mijenjao proteklih godina, dok je u regiji srednje i jugoistočne Evrope dostigao skoro 16 odsto, prenosi b92.

U MMF upozoravaju i da rezervacije za nenaplative zajmove možda nisu primjerene u pojedinim zemljama srednje i jugoistočne Evrope, izdvajajući posebno Češku, Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku i Sloveniju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Austrijske banke nagomilale su u regiji CESEE kreditne plasmane u ukupnom iznosu 326 milijardi eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *