S&P 500 porastao šesti dan zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija snažno porasle, pri čemu je S&P 500 indeks ojačao šesti dan zaredom, jer su splasnula strahovanja od vojnog napada SAD-a i saveznika na Siriju.

Dow Jones ojačao je 127 bodova, ili 0,85 odsto, na 15.191 bod, dok je S&P 500 porastao 0,73 odsto, na 1.683 boda, a Nasdaq indeks 0,62 odsto, na 3.729 bodova.

Rast S&P 500 indeksa šesti dan zaredom, što nije zabilježeno još od početka jula, zahvaljuje se usponu cijena akcija u svih 10 sektora tog indeksa.

Ulagače je najviše ohrabrila mogućnost odustajanja SAD-a od vojnog napada na Siriju, nakon prijedloga Rusije da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

„Nekoliko je vijesti koje su umirile ulagače. Novi prijedlog otvara mogućnost da SAD odustane od vojnog napada. Ulagači nisu bili zabrinuti samo zbog Sirije, nego zbog mogućeg širenja sukoba na Bliskom istoku“, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu ING Investment Management.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podsticajno su na tržište uticali i novi dobri makroekonomski podaci iz Kine, koji ukazuju na stabilizaciju druge po veličini svjetske ekonomije, nakon dužeg perioda usporavanja rasta.

Nakon što je dan prije objavljeno da je kineski izvoz porastao više od očekivanja, juče su ulagače oraspoložili podaci o rastu tamošnje industrijske proizvodnje i prodaje na malo.

Nakon što je u avgustu pao više od 3 odsto, što je njegov najveći mjesečni pad od maja prošle godine, od početka septembra S&P 500 indeks nadoknadio je sav taj gubitak.

Najviše su juče porasle cijene akcija rudarskih kompanija jer bi stabilizacija kineske ekonomije mogla izazvati jačanje potražnje za sirovinama, pa su porasle njihove cijene.

Pod najvećim je pritiskom, pak, bio energetski sektor jer su zbog splašnjavanja strahovanja od poremećaja snabdijevanja naftom na Bliskom istoku cijene ‘crnog zlata’ pale oko 2 odsto.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 odsto, na 6.583 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,06 odsto, na 8.446 bodova, a pariški CAC 1,89 odsto, na 4.116 bodova.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *