Štiglic: SAD ruše međunarodno tržište suvernog duga

Dodajte komentar

SAD su, poslije odluke američkog Apelacionog suda da Argentina mora u cjelini platiti spekulantima sa Vol strita iznos njenog ranije restrukturisanog duga, na putu da sruše postojeće međunarodno tržiše suverenih dugova, ocjenjuje nobelovac Džozef Štiglic.

Spekulanti sa Vol strita sada su kupili argentinski dug u ukupnoj vrijednosti od približno četiri milijarde dolara, uloživši u taj posao svega 30 odsto od te sume i sada od vlade u Buenos Airesu potražuju da im isplati cjelokupnu sumu duga.

Sudija Američkog apelacionog suda je odlučio da Argentina nema pravo odlučivanja o otplati svog suverenog duga, ukoliko se time dovode u pitanje interesi američkih investitora.

Takvom odlukom je, prema riječima ekonomista na koje se poziva portal Finmarket, visoka sudska vlast u SAD donijela „istorijsku odluku“, dok Štiglic kaže da će to rješenje imati „rušilačko dejstvo na ukupno svjetsko tržište suverenih dugova“.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predstavnici MMF, ministarstva pravde SAD i neke viđenije humanitarne organizacije su, doduše, već saopštili da se protive pomenutoj odluci američkog Apelacionog suda. Ali, to neće u stvarnosti imati bilo kakvog uticaja, pa Argentina sada sve nade polaže u odluku američkog Vrhovnog suda.

Ukoliko Vrhovni sud SAD ne ukine rješenje nižeg po važnosti suda, sve dugovima opterećene zemlje u svijetu suočiće se problemom koji sada muči vladu u Buenos Airesu.

Štiglic kaže da se mora priznati i objektivna krivica zemalja – velikih dužnika – za izbijanje krize, ali prema mišljenju slavnog američkog ekonomiste ni glavni međunarodni kreditori ne mogu bježati od svoje uloge i odgovornosti.

„Oni (kreditori) su davali zajmove u velikom obimu i često neoprezno, iako je trebalo pažljivo da odmjere rizike. I pošto i kreditori imaju odgovornost u takvim poslovima, treba da plate i određenu cijenu takvog ponašanja“, tvrdi Štiglic. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *