Pet najvećih grešaka Applea koje niko ne želi ponoviti

Dodajte komentar

Novinari tehnološkog časopisa Fast Company, predvođeni Maxom Chafinom, napisali su knjigu Ludi dizajn (Design Crazy) koja je posvećena istoriji Applea. Knjiga se može nabaviti na iTunesu ili Bylineru, a donosi niz nepoznatih zanimljivosti o jednoj od najznačajnijih kompanija današnjice.

Business Insider je analizirao knjigu i izvukao nekoliko “crnih rupa” iz istorije kompanije koja je sudbonosno vezana uz svojeg osnivača i dugogodišnjeg direktora, danas pokojnog Stevea Jobsa. Naime, opisani događaji odnose se na razdoblje Jobseova odsustva iz kompanije, 1985. do 1997. kada je Apple tražio svoj pravi identitet.

1. Apple je imao običaj predstavljati proizvode koji nisu bili dovršeni

Na sajmu elektronske opreme u Las Vegasu (CIS), nekadašnji glavni izvršni direktor John Sculley kazao je da Apple radi na računaru koje će biti veličine ručne poslovne torbe. To se dogodilo tek dvije godine kasnije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

2. Apple je pokušavao istovremeno producirati previše različitih proizvoda

Kako je Apple bio mala firma, da bi se stekao dojam njene ozbiljnosti, moralo se raditi na velikom broju projekata. Tako se radilo na tri linije stonih računara, dvije linije prijenosnih, tri linije printera, monitoru, klavijaturama itd. Naravno, takva disperziranost kapaciteta nije mogla dati vrhunske proizvode.

3. Uprava je preferirala rezanje troškova na uštrb dizajna

Menadžment Applea nije imao sluha za važnost dizajna u stvaranju konkurentskog proizvoda te su uštede često išle u sektoru dizajna. Tako se kompaija ubrzo pretvorila u samo još jednog proizvođača informatičke opreme.

4. Apple nije mogao isporučiti veliki proizvod

Svojevremeno je kompanija pokrenula projekt kodnog imena Copland, a iza čega se krio razvoj novog operativnog sistema. No, kako se radilo o relativno maloj firmi, projekt nikada nije zaživio i sve je brzo zaboravljeno.

5. Razrjeđivanje brenda s inferiornim partnerima

Da bi ojačali svoj OS operativni sistem, odnosno njegov tržišni udio u odnosu na Microsoftove Windowse, u Appleu su taj sistem ugrađivali u računare raznih proizvođača i sumjivog kvaliteta. S vremenom je to malo popravilo njihovu ukupnu rasprostranjenost, no na kraju je dovelo do pada vrijednosti brenda, a na kraju i do pada prodaje Mac računara. (poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *