Šta da radite kada kasnite sa otplatom kredita?

Dodajte komentar

Plata kasni, ne možete na vrijeme da izmirite ratu za kredit ili dug za karticu. Plaćanje zatezne kamate je u tom slučaju neminovnost. Međutim, ako je kašnjenje višenedjeljno, banka će vas sigurno pozvati i predložiti rješenje. Posljednja opcija je aktiviranje hipoteke, piše Blic.

– Kada se klijent suoči s problemom u otplati kredita, prije svega ponudimo restrukturiranje kredita ako za to postoje objektivni razlozi kao što su gubitak posla ili smrtni slučaj. Tada klijentu izlazimo u susret produženjem roka, uvođenjem grejs perioda… – kaže Vladan Vilotijević, direktor razvoja u Sektoru za stanovništvo u Eurobanci.

Postoji jedan broj građana koji i nakon svih opcija koje im banka ponudi ne mogu iz opravdanog razloga da izmiruju svoje mjesečne obaveze. Tada se opet pristupa dogovoru, a rješenje je vansudsko poravnanje.

To je slučaj kada kredit dospijeva u cjelokupnom iznosu na naplatu. Vansudsko poravnanje je bez troškova obrade za klijente, i tada se dogovara dinamika otplate kredita, a građanin je u obavezi da isplaćuje dogovoreni mjesečni iznos – objašnjava Vilotijević, prenosi Kamatica.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Aktiviranje sredstava obezbjeđenja je poslednji korak koji banka preduzima kako bi naplatila kredit, i to kada se pokušaju sve opcije.

– Uvijek savjetujemo korisnike kredita da, ako se ispostavi da neće biti u situaciji da uredno plaćaju svoje obaveze, sami prodaju stan koji su kupili i zatvore svoj kredit prema banci. Time izbjegavaju da budu evidentirani kao neuredne platiše, a i postižu bolju cijenu – kažu za „Blic“ u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *