U Vladi ne žele da žure sa potpisivanjem Ugovora o prodaji KTGT

Dodajte komentar

Postupak privatizacije Kontejnerskih terminala i generalnih tereta iz Bara ušao je u završnu fazu koja, uz ugovor o prodaji većinskog paketa državnih akcija, podrazumijeva i zaključivanje ugovora o koncesiji.

Na koncesioni akt Skupština Crne Gore, shodno zakonu, treba da dâ saglasnost, i očekuje se da to bude jedno od pitanja jesenjeg zasijedanja parlamenta, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva na čijem čelu je Ivan Brajović.

Ministarstvo saobraćaja još nije donijelo koncesioni akt, ali u tom resoru tvrde da „nema osnova za tvrdnju da kasne sa donošenjem“ tog predloga.

“Svoj, i to najveći dio posla u vezi sa koncesionim aktom uradila je Lučka uprava, svoj dio posla u vezi privatizacije Tenderska komisija i to je proces koji mora biti koordinisan, sadržajno i vremenski, kako bi se izbjegli svi rizici po državu. U slučaju da recimo Skupština ne da saglasnost, a potpiše se ugovor o prodaji akcija, naš potencijani partner bi imao pravo na penale. Želimo da svaki rizik po našu stranu svedemo na minimum, a da se pregovori sa potencijalnim partnerom završe uspješno”, objasnili su iz Ministarstva saobraćaja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Jedinu ponudu na tenderu, među šest kvalifikovanih ponuđača, dala je turska kompanija Global Ports Holdings iz Istanbula. Ova turska kompanija za 62,09 odsto akcija Kontejnerskih terminala nudi osam miliona eura, oko 6,5 miliona za isplatu prekobrojnih radnika i 21 milion eura za investicije.

Iz Vladinog resora su naglasili da „u svom dijelu odgovornosti i nadležnosti preduzimaju i preduzimaće sve da se pomenuti akt pripremi najkvalitetnije i u državnom najboljem interesu“.

„No, na Skupštini je da ocijeni kvalitet ponuđenog i saglasi se ili uskrati svoju saglasnost“, dodali su iz Ministarstva.

Na pitanje “Vijesti” kada misle da će biti zaključen kupoprodajni ugovor i okončana privatizacija Kontejnerskih terminala, iz Ministarstva su odgovorili da je “za očekivati da se na jesenjem zasijedanju Skupštine razmotri koncesioni akt i tada će moći da se konstatuje da je privatizacija Kontejnerskih terminala završena“.

Predlog ugovora predviđa obavezu Global Portsa da sprovede socijalni program prema Kolektivnom ugovoru, kako je i ponudila, i da za realizaciju socijalnog programa i programa podrške zaposlenima obezbijedi iznos od 6,5 miliona eura.

Global Ports je preuzeo obavezu da realizuje investiciona ulaganja u restrukturiranje kompanije u ukupnom iznosu od 13,5 miliona u okviru CAPEX programa u roku od tri godine.

Turci su, takođe, preuzeli obavezu za realizaciju dodatnog investicionog programa u periodu od pet godina nakon faze restrukturiranja, u iznosu od 7,6 miliona eura.

U opoziciji nezadovoljni ponudom

Poslanici opozicije, ali i pojedini iz vladajuće koalicije, nijesu zadovoljni iznosom ponude turske kompanije za kupovinu akcija zbog čega je za sada neizvjesno kako će proteći glasanje u parlamentu.

Iz opozicije su ukazali da bi od turske ponude dobili manje nego što je država uložila da pripremi barsko preduzeće za prodaju.

Predsjednik skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Janko Vučinić je na zahtjev predsjednika kluba poslanika Pozitivne Crne Gore Mladena Bojanića za 16. septembar je zakazao sjednicu tog tijela o razmatranju inicijative za praćenje ove privatizacije.

Uvrštena je i Bojanićeva inicijativa da se razmatra postupak privatizacije Novog duvanskog kombinata, koja je takođe u toku, jer je kupcu rok za uplatu 7,1 miliona eura za akcije produžen do 15. septembra.

Na ovoj sjednici Komisije u redovnom postupku počeće rasprava o privatizaciji Marine Bar, čiji je većinski paket od 54 odsto akcija u decembru 2009. prodat konzorcijumu Multikapital marina iz Litvanije i Letonije.

Kupac je bio u obavezi da investira 12,2 miliona eura za pet godina od usvajanja prostornog plana. Vlada je studiju lokacije usvojila tek u maju ove godine. Situacija sa ovom privatizacijom komplikovana je jer je član konzorcijuma koji je kupio akcije Latvijas Krajbanka sredinom prošle godine otišao u stečaj. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *