Reuters: Putin zasad vještiji od Obame oko Sirije

Dodajte komentar

Lideri najmoćnijih zemalja svijeta podijelili su se oko pitanja napada na Siriju, javlja BBC. Radna večera učesnika summita G20 potvrdila je oštro rusko protviljenje američkoj namjeri da interveniše protiv režima Bašara al Aasada. Reuters ocjenjuje da je prvu rundu meča dobio Putin.

Novinarima BBC-a je oštru podjelu među svjetskim liderima potvrdio i italijanski lider Enrico Letta, a američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power tvrdi kako Rusija drži Savjet jednosti UN-a u talačkoj poziciji stalno blokirajući odluku o intervenciji.

O Siriji se na radnoj večeri u carskoj palati u St. Petersburgu razgovaralo na predlog Vladimira Putina. Putin se oštro protivi vojnoj intervenciji u Siriji, a što zagovaraju Sjedinjene Države i Francuska, javlaj hrt.hr.

Agencija Reuters prenosi da su se Barack Obama i Putin rukovali u carskoj palati u Sankt Peterburgu i razmijenili ukočene osmijehe. Dodaje kako Putin želi skup iskoristiti da s Obamom razgovara o vojnoj akciji kojom SAD planira kazniti ruskog saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada za uporabu hemijskog oružja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Reuters ocjenjuje da je prvu rundu meča dobio Putin jer su Kina, Evropska unija te papa Franjo koji je učesnicima G20 uputio pismo, bliskiji Putinu koji se protivi vojnoj intervenciji.

Samo je Francuska ostala uz Obamu jer su evropski lideri, obično čvrsti saveznici Sjedinjenih Država, poručili da ‘nema vojnog rješenja za sirijski sukob’ iako su napad hemijskim oružjem nazvali ‘užasnim’. Reuters ocjenjuje da je prevaga u Sankt Peterburgu sada na strani Putina što je novost u odnosu na jun kada je bio izolovan na sastanku skupine G8, koja okuplja industrijski najrazvijenije zemlje svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *