Slovenija će od „Eurobasketa“ zaraditi 13 miliona eura

Dodajte komentar

U Sloveniji danas počinje Evropsko prvenstvo u košarci, „EuroBasket“ 2013., a tamošnji mediji procjenjuju da će ukupan finansijski efekt tog sportskog događanja biti prihod od 28 miliona eura.

Kako pišu Finance, očekuje se da će Sloveniju, uz oko hiljadu članova samih reprezentacija zemalja učesnika, posjetiti više od 30 hiljada inostranih navijača. Samo prihod od noćenja tolikog broja ljudi procjenjuju na 11 miliona eura.

Zadrži li se evropski prosjek potrošnje sportskih turista od 80 eura na dan, u Sloveniji će navijači ostaviti 13 miliona eura . Prvenstvo će trajati do 22. septembra, a utakmice će se igrati u četiri grada: Ljubljani, Kopru, Celju i Jesenicama.

„Finance“ su istražile što preduzetnici u Sloveniji, posebno u četiri grada domaćina, očekuju od „EuroBasketa“.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vlasnik jedne gostione pokraj dvorane u Ljubljani nada se da će mu donijeti velik broj gostiju i popraviti poslovanje. Danas, žali se, gotovo i nema nekoga ko bi potrošio više od 10 eura za ručak. Svi se tamošnji ugostitelji nadaju da im u iduće tri nedjelje problem neće praviti lokalne komunalne vlasti zbog ograničenja radnog vremena do 22 sata.

Većina anketiranih na pitanje ko će biti pobjednik turnira odgovara: “Mi, ugostitelji”.

Iako bi se očekivalo da će hoteli, restorani i kafići podići cijene tokom „EuroBasketa“, prema najavama iz slovenačkih medija, većina ih ne razmišlja o tome. Neki su čak spremni sniziti cijene pića kako bi privukli što više navijača.

Troškovi organizacije Evropskog prvenstva u košarci procijenjeni su na 15 miliona eura, a Slovenci očekuju oko 13 miliona eura čistog profita. (Indikator.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *