Zemlje CIE izbjegle veći dio krize

Dodajte komentar

Zemlje centralne i istočne Evrope (CIE) izbjegle su najveći dio krize koja je nedavno pogodila ekonomije u usponu, što duguju oporavku u susjednoj eurozoni.

“Veliki broj tržišta kapitala u evropskim zemljama u usponu, naročito Poljskoj, pokazali su relativnu otpornost tokom nedavnog pada vrijednosti akcija na domaćim berzama”, navedeno je u avgustovskom izveštaju kompanije “Kepital ekonomiks”, a prenosi Frans pres.

Zemlje centralne i istočne Evrope, koje su u velikoj mjeri zavisne od eurozone zbog izvoza, potonule su zajedno sa blokom jedinstvene valute kada je on skliznuo u recesiju tokom proteklih godinu i po dana.

Vrijednost njihovih akcija je, takođe, pala, a s obzirom na dominaciju zapadnoevropskih zemalja u tom regionu, zemlje CIE nisu imale veću korist od monetarnih podsticaja u SAD, čiji se uticaj prelio na mnoga druga tržišta kapitala u usponu i sada uzrokuje previranja na drugim mjestima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“To je učinilo da region CIE bude manje izložen uticajima eventualnog ukidanja Fedovog programa otkupa državnih obveznica”, dodaje se u izvještaju “Kepital ekonomiksa”, prenosi b92.

A sada kada je eurozona izašla iz recesije, privreda zemalja CIE je takođe oživjela.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *