Hrana i piće najskuplji u Danskoj

Dodajte komentar

U zemljama Evropske unije su hrana, piće i cigarete najskuplji u Danskoj i Švedskoj, a najjeftiniji u Bugarskoj i Rumuniji. U odnosu na EU na Zapadnom Balkanu najmanje para treba izdvojiti u Makedoniji, a i Srbija je osjetno ispod prosjeka cijena u EU.

Kako pokazuju podaci agencije za statistiku EU, Eurostat, u prošloj i početkom ove godine su hrana, piće i duvanski proizvodi u cijeloj Evropi bili najskuplji u Norveškoj i Švajcarskoj, koje su uključene u Evropski ekonomski prostor zajedno s Evropskom unijom.Norvežani moraju da plate čak 84 odsto više od prosjeka EU, a Švajcarci 54 odsto za hranu i bezalkoholna pića. U Evropskoj uniji su alkoholna pića najskuplja u Finskoj, a cigarete u Irskoj.

Rekorder po cijenama alkoholnih pića i duvana u Evropi je Norveška, gdje su ovi proizvodi skoro tri puta skuplji u odnosu na prosjek u EU.

Hrana je za oko 40 odsto skuplja u Danskoj, za 25 odsto u Švedskoj, a samo malo iznad prosjeka za hranu treba da daju Njemci, Italijani, Španci i Grci, dok za prehranu manje od prosjeka u EU treba da daju Portugalci, Slovenci i Irci, a znatno jeftinija hrana je u Češkoj, Slovačkoj, Turskoj i Hrvatskoj.

Skoro upola manje para za ishranu u odnosu na ono što daju u prosjeku žitelji EU, moraju izdvojiti Poljaci, Rumuni, građani Bosne i Hercegovine, Srbi i Albanci.

Hrana je više nego upola jeftinija u Bugarskoj i Makedoniji, prenosi b92.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za duvanske proizvode se daleko najmanje para mora dati u Albaniji, i to čak samo 27 odsto prosjeka cijena cigareta u EU, u Srbiji je taj indeks 30 odsto, a u Rumuniji 34.

U Srbiji se bezalkoholna i alkoholna pića plaćaju po cijenama od oko 80 odsto prosjeka u EU.

U analizi Eurostata se ocjenjuje da su cijene hrane, pića i duvana uglavnom niske u zemljama Zapadnog Balkana.

Navodi se i da su razlike u cijenama ovih proizvoda mnogo manje u zemljama zone eura nego u EU u cjelini.

Za hranu su najmanje razlike u cijenama, a najveće za duvanske proizvode, prije svega zbog toga što su veoma različite akcize i dažbine koje primenjuju evropske zemlje na cigarete i duvan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *