EBRD: U Sloveniji će opstati pet najvećih banaka

Dodajte komentar

Glavni ekonomist EBRD-a Erik Bertglof kaže kako Slovenija ima previše banaka te da dio rješenja njihovih problema mora biti i njihovo udruživanje, odnosno da veće banke preuzmu manje.

– Ključan je dogovor o pravilima igre – što očekuje vlada, što se od vlade očekuje, kakva će biti pravila za slovenačke i strane banke te što očekujemo od međunarodnih institucija, odgovorio je u intervjuu za STA na pitanje može li Slovenija svoje probleme riješiti sama.

Kaže da bi u cijeloj priči i EBRD mogao pružiti pomoć.

– Možemo pomoći u restrukturiranju banaka i kompanijskom pristupu finansiranju a za to trebamo pravila igre, kaže Berglof.

EBRD je, prema njegovim riječima, otvoren i za preuzimanje vlasničkih udjela u nekoj od slovenačkih banaka.

– Važno je da imamo dogovor o nekom vanjskom okviru i obavezi vlade i međunarodnih institucija da poštuju pravila igre. Imamo obje mogućnosti, osigurati dužnički ili vlasnički kapital, a možemo pružiti i tehničku pomoć, kaže Berglof.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Slovenačke banke povećale gubitke čak devet puta

Banke u Sloveniji su u prvih šest mjeseci povećale su gubitke čak devet puta. U prvom polugodištu izgubile su 215,6 miliona eura, dok je gubitak prošle godine u istom razdoblju iznosio 24,4 miliona eura.

Prihodi od kamata su pali za 20 posto, a drugi prihodi za 42 posto. A u isto vrijeme su troškovi porasli za 10 posto.

Najviše novih troškova je došlo iz loših kredita, koje banke već čiste. Konkretnije, banke su smanjile troškove poslovanja za šest posto, a porasli su upravo troškovi loših kredita.

Banke u Sloveniji su prvih šest mjeseci ove godine imale 380 miliona eura prihoda od kamata (prošle godine u isto vrijeme 480 miliona eura) i 195 miliona eura prihoda iz drugih izvora. Bruto prihod banaka je tako u prvih šest mjeseci iznosio 575  miliona eura. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *