Sindikat radnika „Vektra Boke“ u saznanju da se priprema novi aneks ugovora sa „Vektra Montenegrom“

Dodajte komentar

Sindikat radnika „Vektra Boke“ u saznanju je da Savjet za privatizaciju priprema potpisivanje novog aneksa ugovora sa kompanijom „Vektra Montenegro“ koja je od 2007. većinski vlasnik HTP „Boka“ i koja za šest godina nije ispunila nijednu tačku kupoprodajnog ugovora i kasnije potpisanog Aneksa.

Predsjednik Sindikata Vojin Miljanić se pita kako je moguće da se nakon neispunjavanja ugovornih obaveza produžavaju rokovi kompaniji čiji su računi blokirani, i čija se imovina rasprodaje kako bi se namirili dugovi Poreskoj upravi, Elektroprivredi, Vodovodu, zaposlenima…

Sokar

– Taj aneks će ponovo da zaštiti Dragana Brkovića a mi ćemo insistirati da budemo jedni od potpisnika, kako bi zaštitili svoja prava. Postoji i najava o mogućem ugovoru o zakupu hotela „Plaža“ za koji je zainteresovana kompanija „Sokar“ koja gradi turistički kompleks u Kumboru. Tražićemo da se i ovaj ugovor ne može potpisati bez nas i da sredstva od zakupa budu usmjerena na dugovanja prema nama – kazao je Miljanić.

Miljanić objašnjava da je kupoprodajnim i Kolektivnim ugovorom bila predviđena isplata otpremnina samo za tri tadašnja direktora firme za šta je izdvojeno nekoliko stotina hiljada eura, dok za radnike nijesu mogli ni doprinose da uplate.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On  je na jučerašnjoj (petak)  konferenciji za novinare kazao da im je prije dva dana isplaćena decembarska plata, ali da im menadžment i dalje duguje šest, za nekoliko dana sedam ličnih dohodaka, osam prevoza, dva regresa kao i doprinose za više od tri godine. Zaposleni nijesu zadovoljni dinamikom isplate plata jer se nalaze u veoma teškoj materijalnoj situaciju koja će nakon sezone sigurno biti dodatno pogoršana.

– Neopravdano dugo se prolongira procedura dobijanja saglasnosti za promjenu i brisanje prava korišćenja i upis prava svojine „Vektra Boke“ na plac na Savini (postoji ponuda jednog ruskog biznismena oko 382.000 eura za kupovinu placa) čijom prodajom bi se djelimično namirila dugovanja prema radnicima tri do četiri plate i uplata doprinosa za nekoliko radnika koji su stekli uslov za penziju –kazao je Miljanić, prenosi Pobjeda.

Računi

On takođe tvrdi da je samo djelimično tačno objašnjenje koje su dobili od menadžmenta da su računi firme blokirani po osnovu sudskih presuda iz radnih i imovinskih sporova nastalih u pretprivatizacionom periodu i smatra da je većina problema nastala od momenta kupovine HTP „Boka“.

Sindikalci su, kažu, skeptični i prema stavu menadžmenta da će nakon isplate zaostalih dugovanja za plate i doprinose aktivno raditi na realnom formiranju Fonda iz koga će biti realizovan, usaglašen i definisan socijalni program zaposlenih kojim bi bila utvrđena i visina otpremnine i dinamika njene isplate za radnike koji žele da napuste firmu. U ovoj kompaniji koja je nekada zapošljava preko 1.000 ljudi trenutno je zaposleno oko 120.

Rajak: Brković me nije pustio na sastanak i vrijeđao me

Član Nadzornog odbora Sindikata radnika „Vektra Boke“ Đorđe Rajak kazao je da je po odluci sindikalne organizacije, zajedno sa predsjednikom Miljanićem, trebao da prisustvuje nedavnom sastanku sa vlasnikom kompanije Draganom Brkovićem i menadžmentom. Međutim, kako je danas rekao novinarima, Brković ga nije pustio da prisustvuje sastanku uz komentar da je „nepismen, neobrazovan i da ne želi da me vidi jer sam tužio firmu“.

– Ja bih Brkoviću poručio sljedeće da sam obrazovan, da ne radim po simpatijama i nahođenju kao on, da ne politizujem svaku sitnicu jer sam apolitičan, a on želi da mi inputira politikanstvo, jer on to upravo radi, svaku sitnicu stavlja na politički nivo – kazao je Rajak uz napomenu da je dobio sve sudske sporove protiv kompanije i da su sva rješenja izvršna kao i da ih menadžment ne poštuje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *