Na Wall Streetu završen najslabiji mjesec od maja 2012.

Dodajte komentar

Zbog sirijske krize i anemičnih makroekonomskih podataka, na Wall Streetu su cijene akcija pale i u petak, pa je u cijelom avgustu S&P 500 indeks zabilježio najveći mjesečni pad još od maja 2012. godine.

Dow Jones indeks oslabio je juče 30 bodova, ili 0,21 odsto, na 14.810 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 odsto, na 1.632 boda, a Nasdaq indeks 0,84 odsto, na 3.589 bodova.

Posljedica je to zabrinutosti ulagača zbog mogućeg napada američkih snaga na Siriju. Predsjednik SAD-a Barack Obama kazao je kako još nije donio odluku o tome, dok državni zvaničnici poručuju da sirijsku vladu treba kazniti zbog upotrebe hemijskog oružja.

„Ulagači su zbog toga nesigurni. Sirijska kriza nije problem sama po sebi, no ako dođe do vojnog napada, moguće su posljedice. Vojne su akcije uvijek vrlo riskantne“, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Pioneer Investment Management, prenosi Capital.

Nesigurni ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena akcija, pa je juče VIX ‘indeks straha’ Čikaške berze opcija porastao daljih 2 odsto. U cijeloj ovoj sedmici taj je indeks skočio 22 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ni makroekonomski podaci ne ulijevaju povjerenje. Slabi podaci o inflaciji, potrošnji Amerikanaca i padu njihovog raspoloženja pokazuju da američka ekonomija još nije čvrsto na putu oporavka, pa na tržištu vlada i nesigurnost po pitanju kada će Fed početi smanjivati podsticajne monetarne mjere.

Zbog toga su ulagači oprezni. Tim više što niko nije spreman da rizikuje uoči produženog vikenda, s obzirom da se u ponedjeljak u SAD-u zbog praznika ne radi.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su juče zamijenile samo 4 milijarde akcija, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,3 milijarde.

U cijeloj ovoj sedmici Dow Jones oslabio je 1,3 odsto, dok je S&P 500 skliznuo 1,8, a Nasdaq indeks 1,9 odsto.

U cijelom avgustu S&P 500 pao je, pak, 3,1 odsto, što je njegov najveći mjesečni gubitak od maja 2012. godine. Dow Jones potonuo je istovremeno 4,4, a Nasdaq indeks 1 odsto.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,08 odsto, na 6.412 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,12 odsto, na 8.103 boda, a pariški CAC 1,32 odsto, na 3.933 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *