Za pola godine 195,7 miliona eura investicija

Dodajte komentar

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvoj polovini godine iznosio je 195,7 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 44,7 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke.

Ukupan odliv je, u odnosu na isti period prošle godine, smanjen 36,7 odsto.

Odliv po osnovu povlačenja novca nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosio je 37,2 miliona eura, dok su ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosila 7,5 miliona eura.

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih šest mjeseci iznosile su 151 milion eura, 1,5 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– U junu je zabilježen rast priliva stranih direktnih investicija od 31,5 odsto u odnosu na maj – navodi se u Biltenu CBCG.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je u prvih šest mjeseci 94,2 miliona eura ili 48,1 odsto ukupnog.

Priliv po osnovu ulaganja u nekretnine iznosio je 87,5 miliona eura, dok su ulaganja u preduzeća iznosila 6,7 miliona eura.

U formi interkompanijskog duga ostvaren je priliv od 98,4 miliona eura ili 66,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *