Turistički poslenici zadovoljni dosadašnjom sezonom

Dodajte komentar

Prihod od turizma u Crnoj Gori ove godine premašiće 700 miliona eura, a to znači da će turistička sezona biti uspješnije nego 2008, najavio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, prenosi Portal Analitika.

Iako još nije kraj sezone, već sada se može reći da će crnogorski prihodi od turizma biti veći nego prošle godine, rekao je Radulović. Dodao je da je su prihodi od maja do kraja jula u poređenju s istim lanjskim razdobljem veći za 61 milion eura na osnovu naplate PDV-a.

Od 1. jula ove godine osnovna stopa PDV-a u Crnoj Gori povećana je sa 17 na 19 posto.

Radulović procjenjuje da će i postsezona biti uspješna i na razini prethodne. “Septembar će biti na nivou jula i avgusta, a prema najavama dolazaka i oktobar bi trebao donijeti dobre rezultate”, zaključuje predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Martinović: Sezona u hotelu „Maestral“ iznad očekivanja

Direktorica marketinga i prodaje hotela „Maestral“ Marija Martinović, ocijenila je da je ovogodišnja sezona u hotelu bolja nego prošlogodišnja.

– Sezona je uspješna i mi smo zadovoljni i više nego što smo očekivali. U junu i julu je bila dosta naporno isto kao prošle godine, ali smo stvarno morali da se puno trudimo i da gostima ponudimo specijalne pakete i promotivne cijene. U tim mjesecima, smo izašli na nivou prošlogodišnje sezone. Ono što je bilo dobro je sezona u avgustu mjesecu. Govoreći u brojkama, za šest odsto smo ostvarili noćenja više nego prošle godine. To je za nas veoma značajno jer radimo kompletnu ponudu, a u avgustu bilježimo rekordnu 100 odsto popunjenost kapaciteta, navela je Martinović.

Prema njenim riječima, većina gostiju je iz Italije jer je to primarno tržište.

– Druga dobra stvar je što imamo puno više gostiju iz Rusije- nego ranije. Nijesmo mogli sve da ih primimo, pa smo ih preusmjerili za septembar. Na taj način, imaćemo puno više gostiju nego prošle godine. Zbog toga u septembru očekujemo 10 odsto više ostvarenih noćenja i popunjenost kapaciteta. Vjerujemo da će se taj trend nastaviti u oktobru, rekla je Martinović, najavivši da se u organizaciji Budbe, hotela i italijanske Ambasade na jesen očekuje organizovanje festivala italijanskog filma.

RAĐENOVIĆ: U Budvi boravi 35.000 gostiju, popunjenost hotela i u septembru preko 80 odsto

Iako se bliži septembar možemo reći da smo, po broju gostiju i obimu turističkog prometa, i dalje u špicu sezone- na današnji dan u Budvi boravi oko 35 hiljada gostiju, što je duplo više nego stanovnika Budve, izjavila je direktorica lokalne turističke organizacije Jelena Rađenović.

-Jedan od osnovnih ciljeva je bio rad na produžeku sezone. Gotovo kompletna turistička privreda bila je oko okupljena oko ovog cilja i iz tog ugla smo više nego zadovoljni dosadašnjim tokom sezona, posebno ako znamo da je u predsezoni (april, maj, avgust) ostvaren rast broja dolazaka gostiju za sedam odsto. Na nama je damo maksimum kako bi u postezoni imali veliki broj gostiju i mogli govoriti o uspješnoj turističkoj godini- istakla je Rađenović.

Najavljujući niže cijene u postsezoni u hotelskom smještaju, Rađenović je pozvala goste da se i u septembru i oktobru „otisnu“ put Budvanske rivijere.

-Veliki broj hotela će i u septembru bilježiti popunjenost od preko 80 odsto kapaciteta. Što se tiče špica sezone, priželjkivali smo da izostanu prošlogodišnje velike gužve, koje same po sebi donose i niz neprijatnosti. Naravno, nijesmo željeli da izgubimo goste, nego da ih rasporedimo da dođu i poslije špica sezone. Ne treba zaboraviti da na uspjeh postezone utiču i vremenske prilike- zaključila je Rađenović.

Atlas Hotel Grupa: Sezona bolja nego prošle godine

Atlas Hotel grupa je zadovoljna dosadašnjim tokom sezone- u hotelu Princes u Baru bilježimo povećanje broja gostiju od pet odsto, a u hotelu „Vir“ za oko 20 odsto, izjavila je predstavnica te grupacije Ljiljana Lukšić.

-Avgust je bio fantastičan, a u septembru i oktobru takođe očekujemo značajan rast broja gostiju u odnosu na 2012. godinu. Na osnovu pokazatelja i najava za postezonu, možemo konstatovati da je ovogodišnja turistička sezona bolja nego prethodne godine – precizirala je ona, napominjući da su imali oscilacija u julu, ali da su kasnije najave bile jako povoljne.

RAŽNATOVIĆ: HTP „Trend Korali“ prezadovoljni sezonom

Izvršni direktor HTP Trend Korali Željko Ražnatović izjavio je da se u špicu sezone tražio krevet više u njihovim hotelima, te da očekuju dobre rezultate i u postsezoni.

– U junu, julu i avgustu zabilježili smo rast broja gostiju od 22 odsto. Predsezona nam je protekla u stagnaciji zbog vremenskih prilika, ali to ćemo nadoknaditi u postsezoni. Izuzetno smo zadovoljni špicom sezone- u julu u i avgustu smo ubacivali dodatne ležajeve u našim hotelima kako bismo izašli u susret brojnim zahtjevima- rekao je Ražnatović.

Postezona će, kako je dodao, izvjesno biti bolja nego lani.

– Imamo ugovorene aranžmane sa Karate savezom Crne Gore koje organizuje kadetsko prvenstvo Evrope krajem septembra, agencije iz Češke i Slovačke su zakupile naše kapacitete u drugoj polovini septembra, a imamo i dogovor sa sindikalnim organizacijama KAP-a i Crnogorskog Telekoma-zaključio je Ražnatović.

IVANOVIĆ: U Baru trenutno 13.500 gostiju, prihodi od boravišne taksi veći za petinu

Turistička sezona u Baru je bila jako dobra, o čemu u prilog govore statistički podaci- trenutno je broj turista u Baru 13, 5 hiljada, što predstavlja rast od četiri odsto, dok je naplata boravišne takse od početka godine bolja za oko 20 procenata, izjavila je direktorica Turističke organizacije Bar Neda Ivanović.

– U hotelima je bilo povećanje, u odmaralištima blagi pad, dok je u privatnom smještaju takođe konstantno bilježen rast. Očekujemo dobru postsezonu. Po najavama koje dobijamo iz hotela je izvjesno da će i postezona biti isto toliko dobra koliko i sezona- navela je Ivanović.

U Ulcinju boravi 6.520 turista

Na području ulcinjske opštine trenutno boravi 6.520 turista, 13 odsto više u odnosu na isti dan prošle godine, pokazuju podaci lokalne turističke organizacije.

“ U hotelima je smješteno 13 odsto više gostiju, a u privatnom smještaju je registrovan rast od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu”. U kampovima boravi 135 turista, što predstavlja rast od 180 procenata”, precizirano je u saopštenju TO Ulcinj.

portalanalitka.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *