Može li prevelika tražnja za zlatom u Indiji ugroziti njenu ekonomiju

Dodajte komentar

Indijske vlasti razmatraju radikalni plan u okviru kojeg će komercijalne banke otkupljivati zlato običnih građana i prebacivati ga fabrikama plemenitih metala, u okviru nastojanja da ograniči uvoz zlata i ublaži pritisak zbog potonuća nacionalne valute rupija.

Ovaj pilot projekat će uskoro stupiti na snagu, izjavio je za Rojters neimenovani izvor upoznat sa planovima Centralne banke Indije (RBI).

Indija ima treći najveći svjetski deficit tekućih plaćanja, koji je blizu nivoa od 90 milijardi dolara, i koji je najviše posljedica ogromnog apetita te zemlje za uvozom zlata.

Sa 31.000 tona komercijalno dostupnog zlata u Indiji, čija je vrijednost 1.400 milijardi dolara, prebacivanje samo dijela tog zlata fabrikama, zadovoljilo bi domaću tražnju za tim metalom. Indija je samo prošle godine uvezla 860 tona zlata.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Pokrenućemo ovaj pilot projekat među pojedinim bankama, pri čemu ćemo im omogućiti da otkupe zlato od individualnih domaćinstava“, istakao je izvor, i dodao da će RBI zatražiti od banaka da za rupije otkupe nakit, zlatne poluge i novčiće. Kreditori će, prema njegovim riječima, takođe morati da ponude bolje stope od zalagaonica i zlatara kako bi privukle prodavce.

Svaka diskusija o korišćenju indijskog zlata kako bi ta zemlja ispunila međunarodne obaveze doprinosi oživljavanju uspomena iz 1991. godine, kada je Indija prebacila 67 tona zlata u Evropu, kao garanciju za zajam koji je uzela kako bi izbjegla bankrot.  (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *