BDP zemalja u razvoju prvi put u istoriji veći od bogatih ekonomija

Dodajte komentar

Prvi put u istoriji je zbir bruto domaćeg proizvoda zemalja u razvoju veći od zbira BDP bogatih svetskih ekonomija, pokazuju podaci MMF.

Iako vrijedi istaći da je poređenje izvedeno uz usklađivanje pariteta kupovne moći, podaci pokazuju da je vrijednost robe i usluga koje proizvedu “siromašne” ekonomije veći za 1,6 biliona dolara od onoga što proizvedu svetski “bogataši”.

Tržišta u razvoju imaju prilagođen BDP od 44,4 biliona dolara, dok razvijene zemlje proizvedu vrednosti u iznosu od 42,8 biliona dolara na godišnjem nivou, prenosi “Kvarc”.

MMF među razvijene ekonomije svrstava 34 nacije – članice G7 (SAD, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada, Japan), ostale članice eurozone i četiri “nedavno industrijalizovane azijske ekonomije” – Tajvan, Hongkong, Singapur i Južna Koreja.

Preostalih 150 zemalja u svijetu se smatraju tržištima i ekonomijama u razvoju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Poređenje nije obuhvatilo dvije najveće svetske ekonomije – SAD, koja se svrstava u napredne razvijene ekonomije i na drugoj strani Kinu, koja se svrstava među tržišta u razvoju.

Vrijedi istaći da osim što su brojčano jače, nerazvijene zemlje imaju i značajnu prednost u populaciji, pa su tako daleko iza “bogataša” kada se govori o godišnjem proizvodu “per capita”, prenosi Bizlife.

Bogate zemlje mogu da se pohvale sa godišnjim proizvodom od čak 41.369 dolara po čovjeku, u poređenju sa skromnih 7,415 u zemljama u razvoju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *