Hrvatsku očekuje investicioni bum

Dodajte komentar

Hrvatsku narednih godina očekuje investicioni bum zahvaljujći prilivu novca iz fondova Evropske unije, rekao je Branko Grčić.

Grčić koji je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije izjavio je to na predstavljanju dokumenta “Nacionalni strateški referentni okvir 2013” koji je Evropska komisija odobrila u ponedeljak, u kome su naznačeni prioriteti korišćenja 449,4 miliona eura sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj, Evropskog socijalnog fonda i Kohezijskog fonda.

Kako je prenio regionalni portal SEEbiz.eu, od tih sredstava 120 miliona predviđeno za razvoj saobraćaja, 149,8 miliona eura za projekte zaštite okoline, 108,4 miliona za regionalnu konkurentnost i 60 miliona za razvoj ljudskih potencijala. Krajnji rok za korišćenje sredstava je kraj 2016. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Odgovarajući na kritike opozicije prema kojima Vlada nije dovoljno učinila na pripremi projekata koji će se finansirati sredstvima EU, Grčić je rekao da trenutni stepen spremnosti Hrvatske garantuje da će ona biti jedna od uspješnijih zemalja pristupnica na početku razdoblja korišćenja fondova EU.

Grčić je potvrdio da je država pripremila velike projekte ukupne vrijednosti 600 miliona eura, kao i da finansira izradu dokumentacije za 500 manjih lokalnih projekata.

On je dodao da do 2016. najveća ulaganja očekuje u vodosnabdevanju i u odvodnim sistemima, jer su, kako je rekao, ti projekti najbolje pripremljeni. Potom će, po njegovim rečima, uslijediti značajna ulaganja u željezničku infrastrukturu, i to prvenstveno na evropskim koridorima koji prolaze kroz Hrvatsku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *