Navike koje bi trebalo da zaboravite dok ste na poslu

Dodajte komentar

Tempo života nevjerovatno se ubrzao poslednjih godina, a neke stvari, koje nisu pozitivne, prelaze u naviku, a da toga nismo ni svjesni. U moru obaveza često zaboravimo da odredimo prioritete, a u trci sa vremenom i obavezama često smetnemo s uma lične prioritete.

Ukoliko prepoznajete kod sebe neke od stvari sa liste, potrudite se da ih izbjegnete i uvidjećete da produktivnost i poboljšanje odnosa sa kolegama neće izostati. Povratićete fokus i bićete zadovoljniji, kako na poslovnom, tako i na ličnom planu.

1.  Provjeravate  telefon dok razgovarate sa nekim

Ukoliko vam telefon neprestano zvoni, a u naviku vam je već prešlo da na pozive i poruke odgovarate u sred razgovora sa kolegama bez ’izvini’, vrijeme je da obratite pažnju. Vi to vjerovatno ne primjećujete, ali vaše kolege i te kako primjećuju.

Isto važi i za provjeravanje e-maila, Twittera… Ako imate nešto važno da uradite, uradite to bez prekida i potrudite se da vas ništa ne remeti. Fokusirajte se na ono što radite, završite tu bitnu stvar, pa onda provjerite sve ostalo.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

2.  Razmišljanje o ljudima kojima vaš život nije bitan

Ljudi koji vam nisu bliski sasvim su dobro i bez vas. Ali vaša porodica, prijatelji, zaposleni – svi koji su vam važni, nisu. Posvetite im vremena i pažnju. Oni su ti koji to zaslužuju.

3.  Neka prošlost diktira budućnost

Greške su korisne. Učite iz njih, a onda ih pustite. Lakše je reći nego učiniti? Sve zavisi od vaše perspektive. Kada nešto krene loše, pretvorite to u priliku iz koje ćete naučiti nešto, naročito o sebi.

Prošlost je samo trening.

4.  Čekate dok ne budete sigurni da ćete uspjeti

Nikada ne možete biti sigurni da ćete uspeti u nečemu novom, ali se postarajte da se u potpunosti posvetite nečemu kada treba dati najbolje od sebe. Uvijek možete da ustanete i pokušate opet ako padnete.

Prestanite sa čekanjem. Izgubićete mnogo manje nego što mislite.

5.  Ogovaranje

Ako ste sa više od jedne osobe razgovarali o nekom kolegi, zar ne bi bilo bolje da razgovarate baš sa tim kolegom? Ako njegovi postupci nisu stvar o kojoj bi vi trebalo da vodite računa, onda i nema potrebe da sa drugima pričate o njemu.

Iskoristite vrijeme za produktivnu konverzaciju. Imaćete više vremena za posao, a i više će vas poštovati.

6.  Kažete ’da’ kada u stvari mislite ’ne’

Odbijanje prijedloga i zahtjeva od kolega, klijenata, ili čak prijatelja, može biti teško. Ali ponekad reći ne, nije tako loše.

Kada kažete ’ne’, osjećaćete se loše samo nekoliko trenutaka. A, ako kažete ’da’ nečemu što zaista ne želite da uradite,  loš osjećaj će vas pratiti duže vrijeme. Slušajte sebe i odlučite onako kako vi mislite da bi trebalo.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *