Da bi dobio posao poželjno je ličiti na poslodavca

Dodajte komentar

Jedno američko istraživanje otkrilo je da u intervjuima za posao veće šanse imaju kandidati koji su po osobinama slični poslodavcu od onih koji ispolje različitosti.

Uprkos brojnim diskusijama u kompanijama o potrebi za različitim profilima zaposlenih, čini se da je ipak poželjan određeni kalup, naglašava profesor sociologije Loren Rivera sa američkog univerziteta koji je vodio ovu studiju, a čije je rezultate objavio francuski list Mond.

Kriterujum sličnosti i bliskosti s poslodavcem često uzima prevagu nad kompetencijama i stručnim kvalifikacijama kandidata, ističe se u studiji.

Istraživanje je u fokusu imalo kandidate za advokatske poslove i poslove u savjetodavnim kabinetima pri kompanijama i investicionim bankama, što znači da svi kandidati dolaze sa odličnim preporukama i prestižnim diplomama, tako da su subjektivne ocjene često presudne.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Da li kandidat voli alpinizam, svira violinu, ili je ljubitelj horor filmova, za poslodavca je često od većeg značaja nego njegova diploma, ocjenjuje profesor Rivera i navodi primjer kandidata koji je posjedovao najbolje moguće profesionalne kvalifikacije, ali je izjavio da voli literaturu 18. vijeka i avangardne filmove, tako da nije bio pozvan na drugi intervju.

Studija ne otkriva nijednu svjesnu strategiju u preferiranju sličnosti kod kandidata, ali u svakom slučaju naglašava dominaciju subjektivnog izbora, jer kada su poslodavci upitani da objasne svoje odluke, priznali su da su dali prednost kandidatima kod kojih su zapazili više sklonosti ka integrisanju u kulturu kolektiva, prenosi Capital.

U zaključku studije se navodi da je kooperativnost i sposobnost integracije presudna u šansama za posao, ponekad na štetu različitosti i individualnosti iz kojih se najčešće razvija kreativnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *