Ren: Novi porezi u Francuskoj uništiće privredni rast

Dodajte komentar

Evropski komesar za ekonomska pitanja, Oli Ren, u intervujuu za francuski list Žurnal Di Dimanš, rekao je da nove mjere za smanjenje francuskog budžetskog manjka moraju da proisteknu iz rezova u državnoj potrošnji, a ne iz novih poreza.

Svaki novi porez uništio bi rast i onemogućio stvaranje novih radnih mjesta, upozorio je Ren, dodavši da su porezi u Francuskoj već dostigli „kobni“ nivo.

Budžetska disciplina mora da pogodi državnu potrošnju umjesto što se uvode novi porezi, naglasio je Ren.

Prema pisanju EUobservera, izjave Oli Rena padaju u vrijeme kada francuska vlada nastoji da privede kraju reforme vezane za budžetske planove, uključujući reforme francuskog zdravstvenog i penzijskog osiguranja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U skladu s nedavno revidiranim pravilima EU o ekonomskom upravljanju, vlade zemalja članica dužne su da prijedloge budžeta prije usvajanja podnesu Evropskoj komisiji na procjenu, mada zakon ne nalaže obavezu integrisanja fiskalnih preporuka Brisela u nacionalno zakonodavstvo.

Prema ocjeni lista, Renove izjave neće biti dobro primljene u vladi predsjednika Olanda koja je mnogo puta iskazivala nezadovoljstvo kritikama Evropske komisije, prenosi Capital.

Za razliku od mjera štednje većine drugih zemalja EU, francuska vlada je dala prioritet povećanju poreza umjesto smanjenju potrošnje, u nastojanju da uravnoteži državne račune. Poresko opterećenje u Francuskoj sada iznosi oko 48,5 odsto bruto društvenog proizvoda.

U nedjelju je francuski premijer Žan-Mark Ero ponovio da vlada užurbano radi na uvođenju tzv. zelenog poreza, kako bi podstakla francusku privredu da se manje oslanja na fosilna goriva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *