Žensko preduzetništvo u CG: Za 22 godine plate ni jedan dan nisu kasnile

Dodajte komentar

Odlučnost i unutarnji duh koji je tjerao da ide naprijed, bili su glavni moto uspješne preduzetnice Nemše Nelke Omerhodžić, da prije 22 godine započne privatni biznis i osnuje Merkator Internacional.

Nelka je, uz nesebičnu podršku supruga Redžepa, od male knjižare u podrumu sa jednim zaposlenim radnikom, izgradila modernu štampariju sa 60 zaposlenih. Ova sredovječna dama danas ima mnogo poslovnih obaveza i sjajnih ideja, a malo slobodnog vremena, koje koristi za druženje sa prijateljima i troje unučića.

Ideja za ovaj posao nije nimalo slučajna. Nelka je bila rukovodilac u „Knjigoprometu“, gdje je radio i njen suprug. Dobre plate i sređen porodični život nisu ličili na ambijent koji bi vodio nekim promjenama. Zato, u početku, njena ideja da se bavi privatnim biznisom, nije naišla na veliko odobravanje supruga ni porodice i okoline. Nesebična podrška supruga, međutim, nije izostala. Iskustvo uz stalno učenje i prilagođavanje poslovnom okruženju, pomogli su joj da ideje pretoči u djelo.

Te 91. godine, kada je pokrenula posao, na prste su se mogli prebrojati preduzetnici koji su se bavili privatnim biznisom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nelka je žena koja je sopstvenim snagama, bez ikakve pomoći sa strane, od porodične štednje kupila štamparsku mašinu, koju su smjestili u podrum porodične kuće.

“Iako je bilo stara oko 100 godina i radila danonoćno, za prvi posao, štampanje obrazaca za kancelarijsko poslovanje, bila je odlična. U početku smo upošljavali samo jednog radnika”, kazala je Nelka.

U to vrijeme, prisjeća se, organizovano privatno preduzeće bilo je prava rijetkost. Zato i ne čudi što su je svi gledali s podozrenjem.

„Neki unutrašnji duh i odlučnost bili su ono što me je tjeralo da radim i idem naprijed. Još tada sam shvatala da je društvena svojina kao ničija. Svi hoće da se pitaju, da odlučuju. Shvatila sam da čovjek najbolje posluje ako ono što radi radi za sebe. Bilo je potpuno drugo uređenje i tek je kretao proces tranzicije i transformacije. Vladali su zakoni u potpunosti prilagođeni postojećem komunističkom, odnosno državnom sistemu. Barijera je bilo napretek. Na sreću okolnosti su se mijenjale, i danas je sve mnogo uređenije“, istakla je Nelka.

Da kod Omerhodžića ništa nije nastalo preko noći potvrđuje domaćinski odnos prema poslu, novcu, porodici. Od samog starta Merkator Internacional je na tržištu prepoznat kao preduzeće koje je uvijek najviše pažnje posvećivalo poslovnoj preciznosti u rokovima i kvalitetu, bilo da je u pitanju usluga ili proizvod.

„To je bio dio strategije razvoja, koja podiže poslovnost na visok nivo. Isporuka, počev od otvaranja preduzeća nikada nije trajala duže od 48 časova. To uključuje jednu neprekidnu odgovornost, ali sve to se vraća uspjesima u poslovanju“, objasnila je Nelka.

Skoro svu akumulaciju preduzeća, ovi marljivi ljudi, uglavnom su ulagali u opremu.

„Napornim radom i stalnim ulaganjima, počelo je širenje firme u vidu veleprodaje kancelarijskog materijala, a onda maloprodaje i na kraju dizajn studija, koji podrazumijeva štampu velikih formata, izradu bilborda, reklama i brendiranje vozila“, naglasila je Omerhodžić.

U ovoj firmi plata za 22 godine rada nikad nije zakasnila ni jedan dan, i nikad nisu kasnili sa uplatom doprinosa za radnike. Nemaju čak ni kredita. Za sve ove godine krize, to je bila jedna od rijetkih firmi u Crnoj Gori, u kojoj je umjesto otkaza, broj zaposlenih stalno rastao.

„Jedan od ključnih preduslova za uspjeh je zadovoljstvo zaposlenih, u smislu redovnih nadoknada, uslova rada i dodatnih osiguranja. To je ključ uspjeha firme“, kazala je Nelka. U moderno opremeljenim prostorijama za rad, pravo je zadovoljstvo raditi. O tome su svjedočili i osmjesi i ljubaznost radnika. Ovdje se, od prije dvije godine, posluje u ambijentu pune posvećenosoti standardu ISO 9000: 2008, ne samo svih zaposlenih već i spoljnih saradnika.

Roba bijelopoljskog Merkatora, danas, putem veleprodaje, stiže u skoro sve knjižare u Crnoj Gori. Potpuno su spremni da isprate zahtjeve tržišta za kancelarijskim materijalom i školskim priborom. Merkator je postala uspješna firma, sa kadrovskim i logističkim potencijalom vrijednim pažnje.

Ima manje barijera

Do danas su skoro svi zakoni pretpjeli promjene u pozivitivnom smislu i sve je manje poslovnih barijera. Što se tiče njene branše, prerađivačke industrije i grafičke djelatnosti, danas je, tvrdi Omerhodžić,  potpuno zavladala tržišna ekonomija.

“Nelojalne konkurencije ima, ali je čine pojedinci, a ne sistem, ali i to se svakim danom svodi na minimum. Danas je sve manje monopola. Vi idete na tender, i tamo uglavnom odlučuju cijena i kvalitet, što doprinosi unapređenju i zadovoljstvu u poslovanju“, objasnila je Omerhodžić.

Ona je  2006. godine bila među 14 najuspješnjih žena u Crnoj Gori, a od nedavno je predsjednica Savjeta za ekonomski razvoj Bijelog Polja.  Uspjeh u biznisu, Nemšu je prije tri godine preporučio kod crnogorskog Centra za preduzetništvo da bude instruktorka ženama koje planiraju da se bave privatnim biznisom. Godinu dana je vodila šest žena i upućivala ih u posao. Rezutat je bio jasan. Šest uspješnih preduzetnica.

Na poziv Evropske komisije, Nemša je u oktobru prošle godine bila tri dana u Briselu na Samitu ženskog preduzetništva.

Promjene u korist razvoja biznisa

Govoreći o retrospektivi poslovanja nekada i sada Omerhodžić je kazala da je država kroz čitav ovaj period dosta uradila na stvaranju i unapređenju poslovne infratrukture i za podsticaj razvoja preduzetništva.

“Mnoge administrativne barijere su otklonjene i prilagođene ovom vremenu. Jedna od glavnih barijera danas je nedisciplina u plaćanju, odnosno  izmirivanju obaveza. Moraju se spriječiti  ljudi koji poslije  napravljenog duga u preduzeću, jednostavno osnuju drugo preduzeće i nesmetano i relaksirano nastavljaju sa novim zaduživanjima. Trebalo bi uvesti pravilo da niko ne može osnovati novo preduzeće dok ne priloži dokaz o izmirenim obavezama u starom preduzeću. To je jedan bitan segment poslovanja i stvaranja boljeg ambijenta u poslovanju”, objasnila je Nelka.

Izvor (tekst i foto): Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *