Kako da se riješite stresa na poslu?

Dodajte komentar

Ako ste pod stresom na poslu, dvosatna masaža bi učinila čuda da se riješite napetosti ali nažalost, masaža ne spada pod troškove zaštite radnika. Pokušajte zato sa nekim od sljedećih savjeta koji će vam pomoći da stres držite pod kontrolom.

Nedavnom anketom koju je proveo American Psychological Association otkrilo se da trećina zaposlenih pati od hroničnog stresa povezanog s poslom. To povećava rizik od moždanog i srčanog udara, a uzrokuje i niz drugih zdravstvenih problema.

“Problem je to što ne postoji osoba koja će uzeti pauzu usred dana koji je prepun obaveza”, rekao je Džon Vortman, autor knjige o poslovnom ponašanju menadžera i dodaje da bi svaki zaposleni trebalo da nađe vrijeme i prostor da se riješi stresa u toku dana.

“Ako ste zapeli za radnim stolom, odredite najmanje tri 15-minutne pauze između sastanaka i zadataka”, savjetuje Vortman. Imperativ je da vam pauze postanu dio rasporeda, baš kao što su konferencijski poziv, prezentacija ili sastanak. Iako bi pola sata čišćenja misli bilo idealno za mentalno zdravlje, i petominutna pauza može donijeti rezultate. Bez pauze bićete manje produktivni, više ćete griješiti i osjećaćete se bespomoćno.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na poslu ćete morati da prođete i kroz nepredvidive trenutke stresa koji se ne uklapaju uredno u raspored. To je razumljivo budući da je stres normalna reakcija na ‘katastrofe’ koje se događaju tokom radnog dana.

“Stres je samo način na koji vam mozak govori da nešto nije u redu, jer bi čak i Buda ustao i odšetao od agresivnog šefa”, objašnjava Vortman i dodaje da je, kada naiđe oluja stresa, povlačenje najbolja strategija.

Dopustite sebi pauzu od nekoliko minuta od stresnog događaja i to će već biti dovoljno da smanjite nivo stresa, ističe on.

“Ključno je da napravite korak unazad u bilo kakvoj drami, tenziji ili osjećaju nelagode i da se podsjetite da vi kontrolišate najveći dio svog života, a prije svega ono što osjećate i kako ćete doživeti taj trenutak”, kaže Vortman.

Evo nekoliko korisnih tehnika:

Slušajte: koncentrišite se na zvuke okoline, kucanje svojih kolega po tastaturi, disanje…

Gledajte: bacite pogled na fotografiju svoje porodice, kućnog ljubimca ili mesta koje volite.

Brojte: Vortman citira Tomasa Džefersona koji je preporučio: ‘Kada ste ljuti, brojte do deset prije nego što progovorite. Ako ste jako ljuti, brojte do sto.’

Čistite: upotrebite mentalnu vježbu zamišljajući kako brišete školsku ploču u svojoj glavi. Zastanite i zamislite kako sunđer ili gumica briše sve misli koje vas uznemiruju.

Izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *