Preselio fabriku za vrijeme odmora

Dodajte komentar

Vlasnik italijanske kompanije „Firem“, Fabricio Pedroni, poslao je radnike na kolektivni odmor i tokom njihovog odsustva izmjestio proizvodni pogon u Poljsku.

Pedroni je 2. avgusta poželio zaposlenima da uživaju na odmoru i rekao im da se vrate na posao za tri sedmice, piše Blic. Iste noći je, ne obavjestivši o tome radnike, počeo da rasklapa i priprema za transport u Poljsku mašine u fabrici za proizvodnju elektronskih komponenti, sa sjedištem u mjestu Formidjine, blizu Modene, na sjeveru Italije.

„Da sam im rekao o planu za izmještanje proizvodnje u inostranstvo, zauzeli bi fabriku i konfiskovali je. Prava istina je ta da sam želio da moja fabrika opstane, za šta u Italiji više nije bilo uslova. Ne želim veći profit, želim samo da ‘Firem’ opstane“- rekao je Pedroni (49).

Prema njegovim riječima, fabrika je od 2008. godine poslovala sa gubitkom, bez izgleda na poboljšanje usljed visokih poreza i doprinosa i skupe radne snage.

„Morao sam da donesem odluku. Naši konkurenti u Rumuniji i Poljskoj nude mnogo niže cijene. Imao sam tri opcije – da zatvorim fabriku, da je izmjestim, kao što su to mnogi uradili, ili da izvršim samoubistvo“ – kazao je Pedroni italijanskom radiju, prenosi Capital.

Premještanje pogona u istočnu Evropu bila je, kako je istakao, jedina mogućnost za spas „Firema“, koji je prije 50 godina osnovao Pedronijev djed.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vijest o zatvaranju pogona stigla je sa zakašnjenjem od desetak dana do 40 zaposlenih, koji su, razjareni, smjesta razvalili fabričku kapiju i blokirali posljednjih 20 kamiona koji je trebalo da prevezu mašine u Poljsku. Najveći dio mašinerije je, međutim, dotad već bio prebačen.

Pedroni, koji se nalazi u Poljskoj, rekao je da je dobio prijetnje smrću i da ne namjerava da se u skorije vrijeme vrati u Italiju.

Fabrika u Poljskoj treba zvanično da bude otvorena 2. septembra, a sudbina italijanskih radnika još nije poznata. Pedroni je rekao da će petorici njih obezbjediti posao u fabrici u Poljskoj, dok će u Italiji, na papiru, ostati 10 zaposlenih.

Tužilaštvo u Modeni najavilo je da će pokrenuti istragu oko zakonitosti zatvaranja fabrike, dok je lokalni političar Đankarlo Mucareli upozorio da radnici nisu „limun koji možete da cjedite niti mašine koje možete da premještate kako vam drago“.

Afera je izazvala oprečna reagovanja u Italiji, podijelila javnost i bacila svjetlo na nisku stopu produktivnosti i visoku cijenu radne snage u Italiji, pogođenoj višegodišnjom ekonomskom krizom.

„Firem“ je samo jedna od 27.000 italijanskih preduzeća, uključujući kompanije „Fijat“ i „Indesit“, koje su u posljednjih 10 godina premjestile proizvodnju u inostranstvo, uglavnom u istočnu Evropu, radi smanjenja troškova proizvodnje.

Prema podacima italijanskog Instituta za spoljnu trgovinu, samo u Poljskoj posluje 737 kompanija koje kontrolišu Italijani i koje zapošljavaju 67.000 ljudi.

„Indesit“ je u junu najavio zatvaranje 1.400 radnih mjesta u Italiji zbog izmještanja proizvodnje u Poljsku i Tursku, dok „Fijat“ u Poljskoj ima više od 4.000 zaposlenih, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *