Triglav Grupa: Premija pala 5%, neto dobit u pola godine porasla 10%

Dodajte komentar

Neto dobit Triglav Grupe u prvoj polovini 2013. godine je iznosila 45,6 miliona eura, što je 10% više nego prošle godine.

Neto poslovni rezultat matičnog društva, Zavarovalnice Triglav, je u prvom polugodištu ove godine iznosio 37,5 mil EUR, što je 50% više nego u istom razdoblju prošle godine, saopštila je Triglav Grupa.Ovaj rezultat dio je nerevidiranog polugodišnjeg Izvještaja o poslovanju Triglav Grupe i Zavarovalnice Triglav za razdoblje od 1. januara do 30. juna 2013. godine, koji je potvrđen na sjednici Nadzornog odbora Društva.Triglav Grupa je u prvih šest mjeseci 2013. godine obračunala 496,4 mil EUR bruto premije osiguranja i suosiguranja, što predstavlja pad od 5% u odnosu na prošlu godinu. Udio obračunate bruto premije osiguranja kojim je matično društvo doprinijelo ukupnom rezultatu iznosi 343,8 mil EUR. To je nominalni pad od 8%, u poređenju s istim prošlogodišnjim razdobljem. Pad prikupljenih premija osiguranja je posljedica teških tržišnih uslova, ekonomske krize i strateške usmjerenosti na profitabilnost, navedeno je.

[widgets_on_pages id=”Baner”]
Intenzivnim upravljanjem portfeljom imovinskih osiguranja, Triglav Grupa je ostvarila povoljan kombinirani koeficijent (kojim se mjeri uspješnost poslovanja osiguravajućeg društva u osnovnoj djelatnosti), u iznosu od 90,8%, a u matičnom društvu 84,9%.Triglav Grupa je na osnovu veće troškovne efikasnosti za 2% snizila bruto troškove poslovanja, koji su iznosili 142,9 mil EUR.

S prošlogodišnjim opsežnim slabljenjem finansijskih sredstava koje je bilo posljedica nepovoljnih kretanja na tržištima kapitala i događanja u bankarskom sektoru kao i posljedičnog pada vrijednosti pojedinih ulaganja osiguravajućeg društva, Triglav Grupa je uspješno prilagodila vrijednost svog portfelja, što je povoljno uticalo na rezultat u prvom polugodištu 2013. godine, prenosi portal Seebiz.

Nadzorni odbor Društva je imenovao eksternu članicu Komisije za reviziju Barbaru Nose, koja nije članica Nadzornog odbora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *