Lagardova protiv ukidanja stimulativnih paketa mjera

Dodajte komentar

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard je upozorila centralne banke širom svijeta da ne ukidaju prerano svoje stimulativne fiskalne mjere, uz upozorenje da su one i dalje potrebne, posebno u Evropi i Japanu.

Lagardova je, u govoru održanom na konferenciji guvernera svjetskih centralnih banaka u američkom gradu Džekson Holu izjavila da će „doći dan kad će period primjene ove veoma labave monetarne politike morati da bude okončan“.

Ona je kazala da se „moramo pripremiti za taj dan, posebno zato što ne znamo kad će on doći“, prenijela je agencija AFP.

„Baš kao što nas je i početak primjene stimulativnih mjera doveo na nepoznatu teritoriju, tako će biti i sa njegovim okončanjem“, izjavila je šefica MMF-a na sastanku u organizaciji američke Uprave federalnih rezervi (Fed), prenosi Capital.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Ne preporučujem nagli prekid primjene stimulativnih mjera. One su i dalje potrebne u svim zemljama u kojima se primjenjuju, mada će neke moći da ih ukinu ranije od drugih“, navela je Lagardova, baš u vrijeme kad je Fed sugerisao da bi krajem godine mogao da uspori otkup obveznica ukoliko američka privreda i dalje nastavi da se oporavlja.

Ona je dodala da bi posebno Evropa i Japan mogli da imaju velike koristi od primjene stimulativnih paketa mjera, koji imaju za cilj da podstaknu ekonomski rast time što će izazvati sniženje ključnih kamatnih stopa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *