DARPA želi kompjuter koji oponaša ljudski mozak

Dodajte komentar

Odjeljenje za istraživanje Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, DARPA, želi da napravi kompjuter sa istim mogućnostima koje posjeduje mozak sisara.

DARPA želi da napravi mašinu koja bi bila bazirana na neokorteksu, velikom dijelu ljudskog mozga koji kontrolipe motoriku, govor, senzorne aktivnosti i procese mišljenja.

Agencija je poslala zahtjev za istraživanje „Kortikalnog Procesora“ koji bi mogli da koriste za analizu i detektovanje anomalija u velikim i kompleksnim setovima podataka.

Ukratko, oni žele da naprave verziju vještačkog ljudskog mozga koji je u stanju da „rješava izuzetno teške probleme prepoznavanja u realnom vremenu“.

„Ovaj model bi trebalo da bude u stanju da toleriše nedostatke u podacima, bude energetski efikasan i kompaktnih dimenzija“, stoji u zahtjevu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, postavlja se pitanje, šta bi DARPA radila sa takvim kompjuterom?

Čini se da ni sama agencija nije potpuno sigurna, pa je zato tražila od razvojnih timova da osmisle sve moguće primjene ovakvog tipa sistema.

DARPA je već napravila prve korake u stvaranju kompjuterskog sistema koji bi oponašao mozak sa svojim SyNAPSE programom, a IBM-ovi istraživači, koje je agencija finansirala, nedavno su predstavili novi čip baziran na funkcijama mozga.

Agencija želi da jednog dana bude u stanju da napravi kompjuter koji bi mislio, osjećao i razumeo svoje okruženje i bio u stanju da otkrije šablone i asocijacije baš kao i ljudski mozak – i sve to u kompaktnim dimenzijama i sa izuzetnom energetskom efikasnošću.

Ovo bi vremenom dovelo do stvaranja robota sa inteligencijom sličnom onom kod miševa ili mačaka, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *