Luka Rijeka: Zaplijenjene lažne Nike patike vrijedne milion eura

Dodajte komentar

Prema neslužbenim informacijama inspektori Policijske uprave primorsko goranske i carinici u Riječkoj luci otkrili su pokušaj krijumčarenja velike količine lažnih patika.

Navodno se radi o skupim patikama marke Nike. Izvori Novog lista kažu da je u pitanju više od 15 hiljada pari patika, čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na više od 7, 5 miliona kuna.Patike su otkrivene u jednom kontejneru u riječkoj luci za koji izvori navode da je došao iz Kine. Kaže se da je roba bila namijenjena daljnjem krijumčarenju u BiH.

U toku je uviđaj u Riječkoj luci gdje se sve popisuje i utvrđuje, a paralelno se vodi  dio istrage koji će rasvijetliti ko je sve učestvovao u lancu krijumčarenja, gdje mu je ishodište i ko se na kraju namjeravao okoristiti ovim krijumčarenjem.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Inače luke na sjevernom Jadranu, a među njima i riječka, dio su puteva kojima se između brda legalne robe pokušava provući i ona mimo zakona. Zbog toga je i riječka luka pod posebnom prismotrom policije i carine kako bi se spriječila krijumčarenja a posebno ona lažnih robnih marki.

Najveći dio krijumčarene robe kreće iz luka Šangaj, Xiamen i Hong Kong, dok su Rijeka ali i crnogorska luka Bar ključna odredište za ilegalno tržište jugoistočne Evrope, prenosi portal Seebiz.

Putevi ilegalne sportske robe koja se proizvodi u Kini i drugim zemljama na Istoku uglavnom se poklapaju s onima kojima putuju i krijumčarene cigarete, tvrde upućeni, i dodaju da dio tih krijumčarskih puteva vodi prema pijacama u BiH i Srbiji, na primjer onima u Brčkom i Novom Beogradu. Prema nekim  tvrdnjama s obzirom na svoj geografski položaj Rijeka je jedna od glavnih luka za provoz lažnih robnih marki a najveći distributivni centri su na području BiH, posebno oko Sarajeva.

To i ne čudi jer iz BiH kažu da je samo u dijelu oko Sarajeva ima registrovanih 200 kineskih kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *