Garuda Indonesia i China Southern Airlines mogući kupci Croatia Airlinesa

Dodajte komentar

Vlada će najkasnije do 15. oktobra raspisati nadmetanje za prodaju Croatia Airlinesa. Moguća su dva modela – dokapitalizacija ili klasična prodaja dionica. Prema zacrtanom rasporedu, novi vlasnik ili suvlasnik nacionalne aviokompanije mogao bi biti poznat u februaru sljedeće godine.

Kako saznaje Jutarnji list, zasad su moguća dva potencijalna kupca Croatia Airlinesa. Interes su iskazale aviokompanije Garuda Indonesia i kineska China Southern Airlines. Kao potencijalni treći zainteresovani spominje se Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je nedavno kupio 49 posto JAT-a. Prema grubim procjenama, za 100 posto dionica kompanije mogla bi se dobiti oko 300 miliona kuna. Prema pravilima Evropske komisije, kompanije izvan Evropske unije mogu kupiti najviše 49 posto kompanije.
[widgets_on_pages id=”Baner”]Kako bi ih što bolje upoznali sa stanjem u Croatia Airlinesu, ministar saobraćaja Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Nadzornog odbora Croatia Airlinesa Siniša Petrović i njegov zamjenik Darko Prebežac sljedeće nedjelje će se u Džakarti sastati s čelnicima Garude, predsjednikom indonezijske privredne komore i tamošnjim ministrom saobraćaja. U Indoneziju putuju na poziv tamošnje Vlade. Garuda je aviokompanija kojoj je većinski vlasnik indonezijska država. U ovom trenutku ima 60 posto vlasništva kompanije, prenosi portal Seebiz.

Sagovornici Jutarnjeg lista tvrde kako razgovori s predstavnicima Garude traju već nekoliko mjeseci i da su ušli u vrlo ozbiljnu fazu. Ministar Hajdaš Dončić prije nekoliko je mjeseci najavio prodaju udjela Croatia Airlinesa. U međuvremenu je donijet plan restruktuiranja kompanije, te je obavljena dokapitalizacija od strane države koja je sada vlasnik više od 90 posto kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *